Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πλήθος γεγονότων που συμβαίνουν την περίοδο αυτή και αφορούν έμμεσα ή άμεσα τον κλάδο μας , όπως ο σχεδιασμός για αναβολή ισχύος της `ηλεκτρονικής ταυτότητας` κτιρίων , η προώθηση της διαδικασίας ανάθεσης των πρώτων δώδεκα μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (και ο προγραμματισμός για ανάθεση άλλων 130, μερικών εκ των οποίων και στην Κρήτη), το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις (που προβλέπεται παράκαμψη της πολεοδομικής νομοθεσίας και του χωρικού σχεδιασμού, για ιδιωτικές επενδύσεις ακόμη και στον αιγιαλό). Και θα μπορούσαμε να ασκήσουμε μια εύκολη και ανέξοδη στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Όμως αυτό μπορούν να (και θα) το κάνουν όλοι…..
Κατά την άποψή μας, δύο πρέπει να είναι τα κυρίαρχα θέματα των ημερών.
Το πρώτο αναδύθηκε και αναδείχθηκε από το αλαλούμ του κυβερνητικού ανασχηματισμού (έλα εσύ, όχι? Ε καλά… έλα εσύ τότε), και είναι η έναρξη μιας ουσιαστικής συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, τους παράγοντες που την επηρεάζουν και τις όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν. Δυστυχώς, για να απασχολήσει το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, έπρεπε οι πρόσφατες πυρκαγιές του καλοκαιριού να ταυτιστούν με την κλιματική αλλαγή από τα ΜΜΕ (έτσι ώστε να αποποιηθεί τις ευθύνες η `λατρεμένη` τους κυβέρνηση). Όμως δεν είναι μόνο οι φετινές πυρκαγιές. Αυξάνεται σταδιακά το πλήθος των ακραίων `καιρικών` φαινόμενων, και οι επιπτώσεις τους επηρεάζουν όλο και περισσότερο την καθημερινότητά μας. Και αν η Μάνδρα, το Μάτι και η Εύβοια είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις πλημμύρες των τελευταίων τριών χρόνων που ταλαιπωρούν τα βόρεια παράλια του νησιού μας. Παράλληλα (και παραδόξως αλλά όχι παραλόγως) η αύξηση θερμοκρασίας που παρατηρείται και οι παρατεταμένες περίοδοι `ανομβρίας`, προκαλούν αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, τόσο στις γεωργικές, όσο και τις αστικές περιοχές του νησιού μας και συνεκδοχικά αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το δεύτερο έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με αφορμή την προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας των νέων Αναπτυξιακών Α.Ε. των ΟΤΑ, και δεν είναι άλλο από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης στην πατρίδα μας. Η σταδιακή από το 2011, διακομματική και χωρίς τέλος, μείωση προσωπικού, σε συνδυασμό με την παράλληλη και χωρίς πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους) μεταφορά αρμοδιοτήτων και ευθυνών από την κεντρική διοίκηση, έχει προκαλέσει `εργασιακό έμφραγμα` σε πλήθος υπηρεσιών, μεταξύ αυτών και σε όλες όσες ασχολούνται με τεχνικά θέματα. Κατανοητές και μερικώς αποδεκτές όλες οι λογικές και οι δράσεις-αντιδράσεις. Όμως για να μπορέσουμε να πάρουμε θέση για τις όποιες ενέργειες γίνονται, απαιτείται να γίνει γνωστό (εάν υπάρχει), το σχέδιο της πολιτείας για το μέλλον της δημόσιας διοίκησης. Γιατί ως σήμερα, έξι διαδοχικές κυβερνήσεις, απλά καλύπτονται πίσω από τις `μνημονιακές υποχρεώσεις` και καλλιεργούν σκόπιμα θολό τοπίο, αφήνοντας και τους δημόσιους-δημοτικούς λειτουργούς σε καθεστώς ανασφάλειας και διαρκούς πίεσης και τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε `πρακτική αδυναμία` εκτέλεσης έργου.
Συνάδελφοι, για εμάς τα πράγματα είναι απλά (μέσα στην πολυπλοκότητα των συνθηκών που τα καθορίζουν). Καλές οι τακτοποιήσεις ακινήτων, καλές οι διορθώσεις δασικών χαρτών και οι δηλώσεις κτηματολογίου… καλά και τα ενεργειακά πιστοποιητικά.. δίνουν δουλειά και έσοδα στον τεχνικό κόσμο. Όμως τα περισσότερα έχουν ημερομηνία λήξης. Πρέπει λοιπόν ως ΤΕΕ να ασχοληθούμε και με το `δάσος` και να προσπαθήσουμε να βάλουμε στην `ατζέντα` θέματα που σίγουρα αφορούν όχι μόνο τον κλάδο μας αλλά το σύνολο της κοινωνίας.
Γιατί το ΤΕΕ, όπως και το αλεξίπτωτο, λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοικτό.
#open TEE– ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΕΕ-ΤΑΚ