Η δανειστική βιβλιοθήκη λειτουργεί στο κτήριο του Τμήματος. με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στις έγκυρες και χρηστικές πληροφορίες. Θεματικά καλύπτονται οι τομείς των εφαρμοσμένων επιστημών των Μηχανικών, συναφών κλάδων, αλλά και υλικό τοπικού χαρακτήρα. Επιπλέον στόχο έχει την ανάδειξη του επιστημονικού έργου του ΤΕΕ.
Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται από έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό. Συγκεκριμένα περιέχει μονογραφίες, περιοδικά, πρότυπα, κανονισμούς, νομοθεσία, μελέτες, χάρτες, σχέδια , αφίσες, φωτογραφίες, φυλλάδια κ.α. Τμήμα του υλικού της βιβλιοθήκης προέρχεται και από δωρεές κυρίως μελών του Τμήματος. Η διαχείριση του υλικού αυτού γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή καθιερωμένα βιβλιοθηκονομικά πρότυπα και μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος GEAC-ADVANCE.
Η φιλοσοφία της βιβλιοθήκης προσανατολίζεται στη συνεχή εξέλιξη των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών της, αλλά και στην ανάπτυξη νέων, πάντα με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση του χρήστη.
Συμβουλές αναζήτησης και περιήγησης στον ενιαίο ηλεκτρονικό κατάλογο του ΤΕΕ, για εύρεση διαθέσιμων ψηφιακών τεκμηρίων:
Αναζήτηση με χαρακτήρες μπαλαντέρ
Για να κάνετε αναζήτηση με μόνο ένα χαρακτήρα ώς μπαλαντέρ χρησιμοποιήστε το σύμβολο ? .
Για παράδειγμα, για να αναζητήσετε τη λέξη “text” ή “test” μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον όρο:
te?t |
Για να χρησιμοποιήσετε πολλαπλούς χαρακτήρες, 0 ή και περισσότερους, ως μπαλαντέρ χρησιμοποιήστε το σύμβολο * .
Για παράδειγμα, για να αναζητήσετε τις λέξεις test, tests ή tester, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον όρο:
test* |
Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε τους χαρακτήρες μπαλαντέρ και μέσα στη λέξη.
tes*t |
Αναζήτηση συγγενών όρων – Proximity search
Χρησιμοποιήστε το σύμβολο ~ στο τέλος όρου Πολλαπλών λέξεων. Για παράδειγμα, για να αναζητήσετε τις λέξεις economics και keynes που έχουν απόσταση 10 λέξεων μεταξύ τους, χρησιμοποιήστε:
“economics Keynes”~10 |
Αναζήτηση σε Εύρος – Range search
Για να πραγματοποιήσετε μια αναζήτηση σε εύρος μοιρείτεε να χρησιμοποιήσετε τους χαρακτήρες {} . Για παράδειγμα, για να αναζητήσετε τον όρο που ξεκινά με το γράμμα A, B, ή C χρησιμοποιήστε:
{A TO C} |
Το ίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με πεδία που έχουν αριθμούς, όπως για παράδειγμα το Έτος:
{2002 TO 2003} |
Αναζήτηση ασαφούς όρου – Fuzzy Search
Χρησιμοποιήστε το σύμβολο ~ στο τέλος όρου αναζήτησης μιας μόνο λέξης. Για παράδειγμα για να αναζητήσετε έναν όρο του οποίου η ορθογραφία μοιάζει με την λέξη “roam” χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση ασαφούς όρου:
roam~ |
Αυτή η αναζήτηση θα βρει όρους όπως foam και roams.
Εάν εισάγετε μια επιπλέον παράμετρο μπορείτε να ορίσετε και την επιθυμητή εγγύτητα. Η τιμή είναι μεταξύ 0 και 1. Χρησιμοποιώντας τιμή πλησιέστερη στο 1, θα ταυτιστούν μόνο όροι με υψηλότερη εγγύτητα. Για παράδειγμα:
roam~0.8 |
Η προεπιλεγμένη τιμή που χρησιμοποιείται στην περίπτωση που δεν δηλωθεί η παράμετρος είναι 0.5.
Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ απέκτησε συνδρομή στη βάση δεδομένων ProQuest Engineering Database, η οποία περιέχει τίτλους με άρθρα πλήρους κειμένου από επιστημονικά περιοδικά, βιβλία, διατριβές, εφημερίδες κ.ά. που σχετίζονται με τις επιστήμες του μηχανικού και χρονολογούνται από το 1966.
Η υπηρεσία αυτή είναι διαθέσιμη για απομακρυσμένη πρόσβαση και παρέχεται δωρεάν σε Μηχανικούς και Τεχνολόγους μέλη του ΤΕΕ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης στην πλατφόρμα.
https://web.tee.gr/d-e-k-a-d/tmima-vivliothikis/aitisi-proquest-engineering-database/