ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9/5/2011 .Συμμετοχή του ΤΕΕ-ΤΑΚ στις συναντήσεις με την Γ.Γ. του ΥΠΠΟΤ για τα θέματα της ένταξης της Σπιναλόγκας στην UNESCO και της κήρυξης ως διατηρητέου του Ηρώου στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9/5/2011

ΘΕΜΑ: Συμμετοχή του ΤΕΕ-ΤΑΚ στις συναντήσεις που έγιναν 5-6 /05/2011 με την Γ.Γ. του ΥΠΠΟΤ κ. Λίνα Μενδώνη για τα θέματα της ένταξης της Σπιναλόγκας στην UNESCO και της κήρυξης ως διατηρητέου του Ηρώου στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Με αφορμή την επίσκεψη της Γ.Γ. του Υπουργείου πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην Κρήτη, με τη συνοδεία υπηρεσιακών στελεχών των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου, το ΤΕΕ-ΤΑΚ συμμετείχε σε δυο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μαζί της κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν και προβλήθηκαν σημαντικά θέματα αυτής της περιόδου που αφορούν την Ανατολική Κρήτη. Συγκεκριμένα:

1.    Την Πέμπτη 5/05/2011, έγινε συνάντηση  της κ. Μενδώνη με τη ομάδα σύνταξης του φακέλου για την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο της  UNESCO, στα γραφεία της ΚΔ΄ Εφορ. Κλασικών αρχαιοτήτων στον Άγιο Νικόλαο. Παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρνουτάκης που δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του για την προώθηση της υπόθεσης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημ. Κουνενάκης, εκπρόσωποι φορέων και του Δήμου,  υπηρεσιακοί παράγοντες και  η Δ.Ε. και η Ν.Ε. του ΤΕΕ-ΤΑΚ. Κατά τη διάρκειά της έγινε ενημέρωση για την πορεία του θέματος που κρίνεται μέχρι σήμερα και τοπικά αλλά και κεντρικά πολύ θετική και έγινε ανταλλαγή απόψεων για την επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας. Η Γ.Γ. του ΥΠΠΟΤ, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της κατάρτισης ενός σωστά δομημένου διαχειριστικού σχεδίου και επισήμανε τις σοβαρές ευθύνες που επωμίζεται η Τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία. Τα μέλη της ομάδας εργασίας κ.κ. Ζερβός Α., Μαλλιαράκη Στ.,Μαυρικάκης Κ. , Μουντράκη Ε. και Σγουρός Ο., ενημέρωσαν αναλυτικά για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και η Γ.Γ. υποσχέθηκε κάθε δυνατή συνδρομή από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το ΤΕΕ-ΤΑΚ κρίνει πως η πρόοδος του θέματος βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και τονίστηκε ιδιαίτερα πως η συμμετοχή του και η συμβολή του θα είναι δυναμική και συστηματική μέχρι να υλοποιηθεί η οριστική ένταξη του Μνημείου στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα τονίζει πως θεωρεί απαραίτητη  την ανάγκη άμεσης και δυναμικής κινητοποίησης και συμμετοχής του Δήμου Αγίου Νικολάου ,των τοπικών θεσμών και των πολιτών της περιοχής για την καλύτερη προώθηση και την ευχερή ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

2.    Tην Παρασκευή 6/05/2011, το ΤΕΕ-ΤΑΚ μαζί με τους φορείς που συγκροτούν το συντονιστικό όργανο για τη διάσωση του Ηρώου της Πλατείας Ελευθερίας στο Ηράκλειο, συναντήθηκε με τη Γ. Γ. κ. Μενδώνη  κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της στο χώρο όπου βρίσκεται το κτίσμα του Ηρώου και την ενημέρωσε για την ανάγκη άμεσης προώθησης της κήρυξής του ως διατηρητέου μνημείου. Συμμετείχαν εκτός από το ΤΕΕ-ΤΑΚ, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, φορείς της πόλης, οι τοπικές εφορίες Μνημείων της πόλης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και ενεργοί πολίτες της πόλης. Στη συζήτηση που έγινε με φόντο το εξαιρετικό αυτό κτίσμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Ηρακλείου, εκφράστηκε η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του θέματος από τη σημερινή κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ η οποία έδειξε να ανταποκρίνεται με θετικό τρόπο στο ζήτημα. Τα μέλη του συντονιστικού οργάνου παρέδωσαν σχετικό φάκελο στη Γ.Γ. και η Τοπική εφορία Νεωτέρων μνημείων ενημέρωσε για την πορεία της προώθησης του θέματος κεντρικά.

Το ΤΕΕ-ΤΑΚ, εκφράζει την αμέριστη και συστηματική υποστήριξή του στο θέμα αυτό που έχει άμεση σχέση με την προστασία και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής κληρονομιάς της πόλης του Ηρακλείου και καλεί το Δήμο της πόλης να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προώθηση του ζητήματος. Τα μέλη του ΤΕΕ-ΤΑΚ και του «Συντονιστικού οργάνου διάσωσης Ηρώου» θα συμμετέχουν ενεργά με όλους τους φορείς της πόλης, σε όλες τις διαδικασίες που θα απαιτηθούν για την οριστική διάσωση και αποκατάσταση του Ηρώου στην τόσο ευαίσθητη και κεντρική αυτή περιοχή του πολεοδομικού ιστού της που περιβάλλεται από σημαντικό αριθμό μνημείων όλων των περιόδων. Η υπόθεση αυτή αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση και τη συμβολή όλων μας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης του τόπου μας. –   

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ηρακλείου» - ΥΠΟΕΡΓΟ 12