ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/7/2010 «ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ»

 

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή Μηχανικών, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 28/7/2010 στην αίθουσα συνεδρίων του ΤΕΕ/ΤΑΚ στο Ηράκλειο, ενημερωτική συζήτηση κατά την οποία δόθηκαν διευκρινήσεις επί θεμάτων σχετικών με την εφαρμογή του Ν. 3843/2010: «ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ», με εισηγήτριες την κα Μαίρη Φραγκιουδάκη, Προϊσταμένη Τμήματος οικοδομικών αδειών Πολεοδομίας Δήμου Ηρακλείου, και την κα Χρυσή Νικολιδάκη, Προϊσταμένη Τμήματος πληροφόρησης και μηχανογράφησης Πολεοδομίας Δήμου Ηρακλείου.

Μετά από το χαιρετισμό του Προέδρου της Δ.Ε. κ. Π. Ινιωτάκη, η κα Μ. Φραγκιουδάκη παρουσίασε με συνοπτικό τρόπο το νέο Νόμο και στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε ερμηνεία, επεξηγήσεις καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης για διάφορα θέματα που ήδη έχουν ανακύψει και αντιμετωπίζονται από τις Πολεοδομίες και αφορούν την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων κ.α. χώρων με βάση το νέο Νόμο.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν ερωτήσεις προς τα δύο στελέχη της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου και ταυτόχρονα διεξήχθη συζήτηση από την οποία προέκυψε ότι ορισμένα σημεία του Νόμου είτε έρχονται σε αντίθεση με την προϋπάρχουσα σχετική Νομοθεσία είτε χρήζουν διευκρινήσεων και αναμένονται ή απαιτούνται ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

Την εκδήλωση επίσης χαιρέτησε και ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Οδ. Σγουρός, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ως Μηχανικός, θα προτιμούσε το ΤΕΕ αντί να κάνει τέτοιες ημερίδες, να διοργανώνει ημερίδες που θα αναδεικνύουν την ανάγκη παραγωγής ποιοτικής Αρχιτεκτονικής, συμβατής με το Μεσογειακό περιβάλλον και μικροκλίμα, και με δεδομένο να έχει εξασφαλιστεί από την Πολιτεία ένας αξιόπιστος Μηχανισμός ελέγχου για όλα τα στάδια της κατασκευής.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Ινιωτάκης υποσχέθηκε ότι ανάλογη εκδήλωση θα προγραμματιστεί άμεσα να πραγματοποιηθεί και στον Άγιο Νικόλαο, μετά από συνεννόηση και με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του Τμήματος.

Από τα όσα ελέχθησαν, προκύπτει ότι οι πολίτες που ενδιαφέρονται να τακτοποιήσουν ημιυπαίθριους κ.α. προς τακτοποίηση χώρους, θα πρέπει να απευθύνονται σε υπεύθυνο Μηχανικό, ο οποίος και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επιτυχή διεκπεραίωση της υπόθεσης τους.