Δελτίο Τύπου 9/4/2010. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΕΕ ΩΣ ΕΝΕΡΓΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗΣ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΡΗΤΟΡΕΙΑ ΤΗΣ «ΚΡΙΣΗΣ»

 

 

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους μηχανικούς της Ανατολικής Κρήτης και ιδιαίτερα τους νέους, με ισχυρή την πεποίθηση ότι η διέξοδος από την κρίση θα γίνει εφικτή με την ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης και πίστη στο αναπτυξιακό όραμα του τόπου μας, με ομόφωνη απόφαση της υιοθέτησε την πρόταση του Αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρού απ’ το Λασίθι, για τη δημιουργία αναδιανεμητικού Ταμείου Αλληλεγγύης Μηχανικών του ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Ο μηχανισμός, ο τρόπος δημιουργίας του αποθεματικού προς αναδιανομή αυτού του κοινού ταμείου και διάφορα τεχνικά και νομικά ζητήματα που σχετίζονται με την πρωτοβουλία αυτή θα μελετηθούν από ομάδα εργασίας που συστήνεται άμεσα για το σκοπό αυτό. Η πρόταση που θα διαμορφωθεί ολοκληρωμένα με τα πορίσματα της ομάδας εργασίας, θα κατατεθεί και προς το κεντρικό ΤΕΕ, που διαθέτει αποδεδειγμένα αξιόπιστους θεσμούς με μακρά εμπειρία, αλλά και προς όλα τα Περιφερειακά Τμήματα ανά την Ελλάδα.
Η δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης Μηχανικών από το ΤΕΕ/ΤΑΚ θα αποτελέσει την άμεση και χωρίς όρους απάντησή μας στη σημερινή αχαλίνωτη ρητορεία της κρίσης. Στο ζήτημα της περίφημης έλλειψης πόρων-και κοινού νου- και στην ολομέτωπη επίθεση που βιώνουμε από την αδίστακτη κερδοσκοπική πρακτική ενός απρόσωπου συστήματος χρηματοπιστωτικών καταναγκασμών εμείς οφείλουμε να αντιτάξουμε συλλογικά την ανάγκη για την κατάκτηση μιας κοινής συνείδησης και μιας έμπρακτης αλληλεγγύης που θα αποτελέσει την προσωπική μας απάντηση στην κρίση και εκείνους που την ενορχηστρώνουν.
Οι νέοι μηχανικοί, όλοι οι μηχανικοί, χρειάζονται με πρακτικό και άμεσο τρόπο την επίδειξη της πιο συγκροτημένης στάσης του κλάδου τους για να γίνει άμεσα αντιληπτό πως η απάντηση στη σημερινή ανισορροπία ενός αδηφάγου συστήματος είναι οι πολιτικές και οι πρακτικές της αναδιανομής των ικανών πόρων που παράγει ο κόσμος –συνολικά- και βέβαια και εκείνων των περιορισμένων αλλά υπαρκτών που δημιουργούμε όλοι εμείς οι μηχανικοί εδώ στον τόπο της δικής μας δραστηριότητας.
Αυτή η πρωτοβουλία του ΤΕΕ/ΤΑΚ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για την κινητοποίηση ανθρώπινων και κοινωνικών δικτύων στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας κοινωνίας πολιτών και προσώπων που δεν διστάζουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που ξεπερνούν την ρητορική της κρίσης και προτείνουν αποφασιστικά την επίδειξη της πιο άμεσης κοινωνικής και πολιτικής αλληλεγγύης.
Σε ένα περιβάλλον που αλλάζει γοργά, πρωταρχική μας έγνοια πρέπει να είναι η δυνατότητα που έχουμε να διαμορφώσουμε συλλογικά ένα καλύτερο κόσμο -που είναι εφικτός- αρκεί να έχουμε την ετοιμότητα να δρούμε αποφασιστικά μαζί με τις ανθρώπινες κοινότητες και να έχουμε ένα ανοικτό βλέμμα προς όλους.

 

Ο Πρόεδρος
Πέτρος Ινιωτάκης
       

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ της 19-5-2024 ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ