Πράσινη κερδοσκοπία, πράσινη καταστροφή

 

Επιλέξαμε στο προηγούμενο τεύχος του Ε.Δ. και στις ευχές μας για τις γιορτές, να αναφερθούμε στην επέλαση του «πράσινου κέρδους». Αυτό δεν είναι το μοναδικό από τα σοβαρά προβλήματα. Είναι όμως η νεώτερη παράμετρος της πολιτικής που ασκείται στην ταλαίπωρη αυτή χώρα και σχετίζεται με πολλά από τα προβλήματα που υποτίθεται ότι επιχειρεί να λύσει. Η ειδησεογραφία και η αρθρογραφία με αφορμή τα της Κοπεγχάγης, ιδιαίτερα αποκαλυπτική, θυμίζει και συμπληρώνει όσα ήδη ξέραμε και επανειλημμένα δημοσιεύσαμε σ΄αυτή τη σελίδα, την παράνοια των τεχνητών δέντρων που θα δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, τις οικολογικές βόμβες που θα σκοτώνουν χωρίς να ρυπαίνουν, δημιουργώντας ωστόσο τις πολυπόθητες νέες θέσεις εργασίας και την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση.
Έρχεται τώρα ο καθηγητής Τζέιμς Χάνσεν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, διευθυντής ερευνών ινστιτούτου της NASA, αναγνωρισμένος περιβαλλοντολόγος σε διεθνές επίπεδο, να υποστηρίξει, ότι το εμπόριο ρύπων στην πραγματικότητα διαιωνίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση την οποία ισχυρίζεται ότι αντιμάχεται και ότι απλώς επιτρέπει στους υπεύθυνους για τη ρύπανση και στους χρηματιστές της Γουόλ Στριτ να γδάρουν τον κόσμο, αποκομίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια. Θεωρεί μάλιστα τη λογική αυτή ανάλογη με αυτή της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία το Μεσαίωνα πουλούσε συγχωροχάρτια, οι επίσκοποι μάζευαν λεφτά και οι πιστοί μπορούσαν, ξαλαφρωμένοι, να ριχτούν σε νέες αμαρτίες! (1)
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η Wall Street Journal, τα χρηματιστικά παράγωγα πάνω στο εμπόριο του άνθρακα ανέρχονται σήμερα σε 100 δισ. δολάρια και προβλέπεται να εκτοξευθούν στα 3 τρις το 2020. Στο Πράσινο Χρηματιστήριο, το οποίο έχει ήδη δημιουργηθεί, δραστηριοποιούνται όλοι οι γίγαντες της Γουόλ Στριτ: Μόρκγαν Στάνλεϊ, Σίτιγκρουπ, Γκόλντμαν Σακς, Μπανκ οφ Αμέρικα, Τζ.Π. Μόργκαν και πάει λέγοντας. Οι εν λόγω επενδυτικές τράπεζες τσέπωσαν τα τρις δολαρίων που τους έδωσαν οι κυβερνήσεις Μπους και Ομπάμα και, αντί να αποπληρώσουν τα χρέη από τα στεγαστικά δάνεια, έριξαν ζεστό χρήμα στον καινούργιο, «πράσινο» τζόγο του άνθρακα, αποδεικνύοντας έτσι πόσο αποτελεσματικός μπορεί να γίνει ο «καπιταλισμός του καζίνο» στην ανακύκλωση της… βλακείας! (2)
Στις 31 Οκτωβρίου, η γαλλική Le Monde, κάτω από τον τίτλο «η αγορά των τρελών», δημοσίευσε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μπλόκαρε, στην Κομισιόν, αναλυτικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κράτη – μέλη κατά 20%. Ο λόγος; Η εξοικονόμηση ενέργειας θα έριχνε την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα πολύ κάτω από τα 15 ευρώ τον τόνο, όπου κυμαίνεται σήμερα, με αποτέλεσμα να χάσει πολλά χρήματα η Ευρώπη από τις πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων σε τρίτες χώρες. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερα να αναπνέουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, παρά να χάσουμε τα χρήματα που πληρώνουν οι Κινέζοι ή οι Ινδοί για να εκπέμπουν και αυτοί περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα! (3)
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στον κόσμο, στην Ελλάδα, όπου ακόμα καλά κρατούν οι προσδοκίες για μια «άλλη» πολιτική από τη νέα κυβέρνηση, ένα νέο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στα υπάρχοντα: το Σχέδιο Νόμου για τις ΑΠΕ, που προαναγγέλει ένα νέο βιασμό της χώρας και τη διάλυση των ακτών, των νησιών, των οικότοπων και των τοπίων που έχουν απομείνει με δρόμους, δίκτυα και πυλώνες.
Παράλληλα θα διαλύσει και δύο θεσμούς, το χωροταξικό και τον πολεοδομικό σχεδιασμό που έρχεται να αναιρέσει και να υποκαταστήσει, δραστικότερα και αποτελεσματικότερα απ’ ότι το χωροταξικό του Σουφλιά, επιβάλλοντας δια Νόμου την προτε-ραιότητα  της «πράσινης» καταστροφής! (άρθρα 8 & 9 Σχεδ. Νόμου) (4)              

                     ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
  ΚΑΙ ΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ 2010
              ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ!

(1), (2), (3), http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_13/12/2009_383343
(4),   http://www.minenv.gr/download/2009/2009December/teliko.shedio.nomou.ape.doc
 

1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ όσον αφορά στην είσοδο του κοινού στην υπηρεσία
2. Προσφορές rapid & pcr test για τα Ομότιμα και Τακτικά μέλη του ΤΕΕ/ΤΑΚ και των οικογενειών τους