e-Μηχανικοί + e-Αγανάκτηση

 

ΟΤΑΝ Ο Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ
Όταν προκηρύχθηκε το πρόγραμμα e-Μηχανικοί, με πρόβλεψη τα μεν ΚΕΚ να προτείνουν προγράμματα, οι δε Μηχανικοί να κάνουν αίτηση ενδιαφέροντος και να επιλέξουν αργότερα πρόγραμμα από αυτά που θα είχαν προσφερθεί, το πρώτο που σκεφτόταν κανείς ήταν ότι η διαδικασία είναι ασαφής. Η πραγματικότητα όμως ξεπέρασε κάθε φαντασία! Προέκυψε ένας απέραντος κατάλογος προγραμμάτων και ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιωτικά ΚΕΚ. Έτσι, αν  διαιρούσε κανείς το πλήθος των μηχανικών που θα κληρωνόταν (άρχικά 2.000 άτομα) με το πλήθος των προγραμμάτων όλων των ΚΕΚ (τελικά 2836), θα έβλεπε ότι τα προγράμματα ήταν περισσότερα από τους Μηχανικούς που θα τα παρακολουθούσαν.
Για παράδειγμα, στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου προέκυψαν 209 + 173  προγράμματα, σύνολο 382 ανάμεσα στα οποία  θα μπορούσαν να επιλέξουν οι 90 περίπου Μηχανικοί που κληρώθηκαν στην Ανατολική Κρήτη, δηλαδή σε κάθε πρόγραμμα αντιστοιχούσε λιγότερο από 1/4 Μηχανικού ή σε κάθε Μηχανικό περισσότερα από 4 προγράμματα! Μόνο από το ΙΕΚΕΜ/ΤΕΕ προσφέρθηκαν 65 + 65 προγράμματα στους δυο Νομούς, στα οποία αντιστοιχούσαν  2/3  Μηχανικού ανά πρόγραμμα!
Έτσι, η μαξιμαλιστική και φαινομενικά δημοκρατική αυτή προσέγγιση στο σχεδιασμό, οδήγησε σε παραλογισμό και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την προβληματική κατάσταση που δημιουργήθηκε.
ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΜΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΝ
Ενώ ήταν ολοφάνερη η δυσκολία να υλοποιηθούν όλα αυτά τα προγράμματα, ενώ είναι απόλυτα  παράλογο να υλοποιείται ένα πρόγραμμα μόνο για ένα άτομο, πόσο μάλλον όταν το κόστος του επιβαρύνεται με έξοδα μετακίνησης και διαμονής του εισηγητή από την Αθήνα, το ΙΕΚΕΜ/ΤΕΕ επέμεινε να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των συναδέλφων ότι κι αν επέλεγαν.
Πόσο θέλει κανείς για να καταλάβει ότι αυτό αποτελεί συνταγή αποτυχίας;
Τι έγινε; Τελικά το ΙΕΚΕΜ/ΤΕΕ αθέτησε το λόγο του και ακύρωσε προγράμματα, ζήτησε από το Τμήμα μας να βρει κατάλληλο χώρο για να υλοποιηθούν, χώρο που όσο κι αν κόστιζε κρινόταν ακριβός αφού η επιδότηση δεν επαρκούσε, ζήτησε από το Τμήμα μας την τελευταία στιγμή να βρει  εισηγητές, άλλους από αυτούς που είχε αρχικά αναγγείλει, ζήτησε ουσιαστικά από το Τμήμα μας να εκτεθεί απέναντι στους συναδέλφους μας, είτε τα προγράμματα έγιναν με άλλους εισηγητές, είτε σε άλλο τόπο, είτε ακυρώθηκαν.
ΟΤΑΝ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Προφανώς, ο διαγωνισμός έγινε  επειδή το επέβαλε το πρόγραμμα που ήταν χρηματοδοτούμενο.
Προφανώς, θεωρείται πλέον αυτονόητο για όλα τα προγράμματα και όχι μόνο γι αυτό, ότι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούμε θα είναι πως θα τα καταστρατηγήσουμε.
Κοροϊδεύουμε άραγε τους κουτόβλαχους ή υποσκάπτουμε διαρκώς τη δική μας αξιοπιστία;
Απέναντι σ΄αυτό που εδώ και πολύ καιρό ακούγαμε ότι το ΙΕΚΕΜ/ΤΕΕ δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικό στα επιδοτούμενα προγράμματα ακριβώς επειδή οι διαγωνισμοί των υπουργείων ήταν πάντα διαβλητοί υπέρ των ιδιωτικών ΚΕΚ, τι αντέταξε το ΤΕΕ και το ΙΕΚΕΜ/ΤΕΕ για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία τους, μόλις βρέθηκαν να διαχειρίζονται οι ίδιοι ένα πρόγραμμα;
Στην ιστοσελίδα  http://www.e-engineers.tee.gr/Announcements  είχε  αναρτηθεί «Σημαντική Ανακοίνωση», από τις 18/5/2009, ότι: «ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ οποιαδήποτε διαφήμιση και οικειοποίηση του λογότυπου του έργου «Εκπαίδευση Μηχανικών σε ειδικά θέματα δεξιοτήτων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» σε δικτυακούς τόπους των φορέων εκπαίδευσης, που αυτοί εμφανίζονται ήδη ως δικαιούχοι του Έργου, ενώ η διαδικασία υποβολής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και ως εκ τούτου κανένας φορέας εκπαίδευσης δεν έχει επιλεγεί για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.», Παρ΄όλα αυτά το ΙΕΚΕΜ/ΤΕΕ δεν έπαψε ούτε στιγμή να διαφημίζεται τόσο στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, όσο και στο Ενημερωτικό Δελτίο. Φιγουράρησαν μάλιστα και διαφημίσεις άλλων ΚΕΚ, στις ιστοσελίδες του ΤΕΕ και των Περιφερειακών Τμημάτων, δικαιώνοντας όσους από την πρώτη στιγμή μιλούσαν για διαβλητή διαδικασία. Κι ας μην ακούσουμε κάποιον να λέει ότι το ΤΕΕ και τα Περιφερειακά Τμήματα δεν είναι φορείς εκπαίδευσης και γι αυτό δεν τους αφορούσε η απαγόρευση γιατί με κάτι τέτοιο θα γελάσει ο κάθε πικραμένος!

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ: ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΑΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ
ΚΑΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

 

1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ όσον αφορά στην είσοδο του κοινού στην υπηρεσία
2. Προσφορές rapid & pcr test για τα Ομότιμα και Τακτικά μέλη του ΤΕΕ/ΤΑΚ και των οικογενειών τους