Καλές πρακτικές πράσινης ανάπτυξης

 

Σαν κακόγουστο αστείο μοιάζει, αλλά αστείο δεν είναι. Σε δημοσίευμα  στο «Εθνος» στις 28/8, πριν ακόμα καλά καλά σβύσουν οι πυρκαγιές στην Αττική και  ενώ συνεχίζουν να καίνε σε διάφορα μέρη της χώρας, διαβάζουμε τα «αισιόδοξα» νέα: με προϊόν της πράσινης ανάπτυξης, τα τεχνητά δέντρα που έχουν το φοβερό προσόν να μην καίγονται, ίσως σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή!
Μαθαίνουμε λοιπόν (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=5552841) ότι:
«Επιστήμονες του βρετανικού Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών υπολογίζουν ότι τα επόμενα 10-20 χρόνια θα μπορούσε να παραχθεί ένα «τεχνητό δάσος» 100.000 τέτοιων «δέντρων», απορροφώντας το σύνολο των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα! Σε παγκόσμια κλίμακα θα απαιτούνταν από 10 έως 80 εκατομμύρια «φυτά».
Αλλά με την κατάλληλη τεχνολογική βελτίωση ακόμη και 5 εκατομμύρια «δέντρα» θα ήταν αρκετά για να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Θα μπορούσαν κάλλιστα να «φυτευτούν» δίπλα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, σε διυλιστήρια ή σε αυτοκινητόδρομους, δηλαδή στις κύριες πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας, που τροφοδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.»
«Εφευρέτης του προγράμματος είναι ο διάσημος καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια, Κλάους Λάκνερ. Διαβεβαιώνει πως ένα τεχνητό δέντρο κατακρατεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από ένα φυσικό (περίπου 1 τόνο την ημέρα), αλλά προς το παρόν είναι κάπως ακριβό. Κοστίζει γύρω στα 13.600 ευρώ. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών της Βρετανίας, δρ Τιμ Φοξ, δήλωσε στο BBC ότι σύντομα θα είναι εφικτή η μαζική παραγωγή των τεχνητών δέντρων, αρκεί η κυβέρνηση Μπράουν να επενδύσει χωρίς καθυστέρηση 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν θα υπάρξει άμεση οικονομική ανταπόδοση, αλλά το όφελος για το περιβάλλον θα είναι ανεκτίμητο.»
Για όποιον απορεί τι θα γίνεται μετά αυτό το διοξείδιο του άνθρακα υπάρχει απάντηση:
«Το φίλτρο του τεχνητού δέντρου συλλέγει το διοξείδιο του άνθρακα σε ειδική δεξαμενή, η οποία στη συνέχεια απομακρύνεται και αποθηκεύεται σε ασφαλές μέρος, π.χ. στον πυθμένα του ωκεανού. Σημειώνεται πως ακόμη και το μοτέρ του «δέντρου» θα λειτουργεί με το 5% των αερίων που συλλέγει από την ατμόσφαιρα. Δηλαδή πέραν των άλλων, το οικολογικό δέντρο δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.»
Για όποιον ακόμη δεν κατάλαβε σημειώνεται:
«Η πράσινη τεχνολογία της γεω-μηχανικής βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος για τη σωτηρία του πλανήτη και το βρετανικό Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών στην πρωτοπορία της. Ετσι, πέρα από το «τεχνητό δέντρο», η βρετανική έκθεση περιλαμβάνει κι άλλες προτάσεις, με στόχο την απεξάρτηση της ανθρωπότητας από την «οικονομία του άνθρακα» μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.  »
Εμπρός, λοιπόν, με βήμα ταχύ για μια ανάπτυξη που δεν χρειάζεται να συμφιλιώσει τον άνθρωπο με τη φύση αφού, χάρη στην τεχνολογία, θα την υπερβαίνει. Πολλαπλά τα οφέλη: «λύνουμε» το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής θάβοντας τους ρύπους βαθειά στον ωκεανό, για να έχουμε περιθώριο να παράγουμε περισσότερους! Έτσι, συνεχίζουμε να καμαρώνουμε για την πρόοδο της τεχνολογίας, προωθώντας την πράσινη επιχειρηματικότητα που δίνει και νέες θέσεις εργασίας και στηρίζουμε την κοινωνία της κατανάλωσης, που μπορεί να συνεχίσει να παράγει απρόσκοπτα, για να σπαταλούμε απεριόριστα.
Αυτή η «καλή πρακτική της τεχνολογίας περιβάλλοντος» εντάσσεται άραγε στις μεταρρυθμίσεις ή στην αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης;                                                                              

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ της 19-5-2024 ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ