Συμβάσεις Έργου για εκπόνηση Μελετών και Επίβλεψη Έργων

 

Το Ελεγκτικό Συνέδριο Ηρακλείου επέστρεψε στο Δήμο Ηρακλείου 22 εντάλματα που αφορούσαν σε πληρωμή δαπάνης για παροχή υπηρεσιών «εκπόνησης και εκτέλεσης μελετών κατασκευής και επίβλεψης έργων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων του Δήμου», όπως αναφέρεται στις συμβάσεις, με την αιτιολογία ότι οι συμβάσεις μίσθωσης έργου που είχαν συναφθεί, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το έργο που ανατέθηκε περιλαμβάνεται στα συνηθισμένα καθήκοντα της Δ/νσης Τεχνικών Έργων του Δήμου.
Φτάνει μια απλή ανάγνωση του άρθρου 6 του Ν.2527/1997 νόμου, που σ΄ εφαρμογή του έγινε η διαδικασία προσλήψεων από όλους που πήραν μέρος στη διαδικασία αυτή, το Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., για να πεισθεί ότι αν είχε εφαρμοστεί, θα είχε αποφευχθεί μια εξαιρετικά οδυνηρή εμπειρία για νέους συναδέλφους, που αναγκάζονται σήμερα να καταφύγουν στα δικαστήρια, με τη συνδρομή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, προκειμένου να εισπράξουν -ποιός ξέρει πότε- το φοβερό ποσόν των 17.000 ευρώ, που είναι η αποζημίωσή τους για τη σύμβαση ενός έτους που υπέγραψαν.
Τα χρήματα αυτά θα τα εισπράξουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, θα επιβαρυνθούν με Φ.Ε. 20% και βέβαια το ΤΣΜΕΔΕ επειδή «ο Δήμος δεν έχει υποχρέωση για ασφάλιση του αναδόχου σε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, εφόσον η σύμβαση δεν υποκρύπτει στην πραγματικότητα σύμβαση εξαρτημένης εργασίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις συμβάσεις.
Είναι προφανές ότι όλοι οι παραπάνω φορείς γνωρίζουν το νόμο και γνωρίζουν παράλληλα ότι τον καταστρατηγούν, επιλέγοντας πολιτικά «ευελιξία» στις προσλήψεις, που οδηγεί σε ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, χαμηλότερους μισθούς και ανασφάλιστη εργασία.
Στο άρθρο 6 του Ν. 2527/1997, αναφέρεται:
1. Για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου … απαιτείται η προηγούμενη έκδοση… απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης…, με την οποία καθορίζεται ο αριθμός των προσώπων που θα απασχοληθούν, το συγκεκριμένο έργο που θα εκτελέσουν, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολική ή τμηματική παράδοση του έργου, το συνολικό ποσό της αμοιβής του αναδόχου, ο τόπος εκτέλεσης του έργου, καθώς και ότι το έργο δεν ανάγεται στον κύκλο των συνήθων καθηκόντων των υπαλλήλων του οικείου φορέα και αιτιολογία για τους λόγους που δεν μπορεί να εκτελεστεί από υπαλλήλους του… Σύμβαση μίσθωσης έργου που καλύπτει πάγιες και διαρκείς  ανάγκες είναι αυτοδικαίως και καθ` ολοκληρίαν άκυρη.
2. Για την έκδοση της κατά την προηγούμενη παράγραφο απόφασης, καθώς και για την προηγούμενη έγκριση, όπου αυτή προβλέπεται… απαιτείται βεβαίωση της νομικής υπηρεσίας ή νομικού συμβούλου της οικείας υπηρεσίας ή νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα, ότι πρόκειται για γνήσια σύμβαση έργου που δεν υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία.
Το ζήτημα όμως δεν τελειώνει εδώ, γιατί η πρακτική προσλήψεων Μηχανικών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με συμβάσεις έργου  συνεπάγεται και άλλες καταστρατηγήσεις, που αφορούν  στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη μελέτη και την  εκτέλεση των Δημοσίων Έργων, θέμα στο οποίο η νομοθεσία για τις προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα αποφεύγει να τοποθετηθεί.
Είναι γεγονός ότι μόνο το τακτικό προσωπικό, που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τοποθετείται σε κενές οργανικές θέσεις του κάθε Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και επομένως και στις Τεχνικές Υπηρεσίες. Είναι επίσης γεγονός, ότι όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με την προκήρυξη, ανάθεση, επίβλεψη, εκτέλεση, θεώρηση μελετών και έργων του Δημοσίου γίνεται αποκλειστικά από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, όπως και πρόσφατα δέχθηκε με  την αρ. 9974/8-5-2009 Απόφασή του ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, μετά από προσφυγή της ΕΜΔΥΔΑΣ Αν. Κρήτης που αφορούσε σε απόφαση του Δήμου Αλικαρνασσού που τροποποιούσε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.
Αφού λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα, ποιό μπορεί να είναι το πλαίσιο εργασίας  συμβασιούχων Μηχανικών που προσλαμβάνονται, σε όλη την Ελλάδα, για να εκπονήσουν μελέτες και να επιβλέψουν έργα Τεχνικών Υπηρεσιών στις οποίες δεν είναι ενταγμένοι και δεν μπορούν να ενταχθούν;
Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για ότι τους ζητείται να υπογράψουν, χωρίς να έχουν τις διασφαλίσεις των μονίμων υπαλλήλων, όπως εμπειρία, κατάρτιση, νομική κάλυψη και επιδόματα ευθύνης;
Το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί την πολιτική της flexibility και flexicurity. Δεν την απασχολεί ούτε η αξιοποίηση των Διπλωματούχων Μηχανικών, ούτε η αναβάθμιση των Τεχνικών Υπηρεσιών. Την απασχολεί μόνο «να τη βγάλει φτηνά» και χωρίς δεσμεύσεις, με πρώτα θύματα  τους συμβασιούχου
 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ της 19-5-2024 ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ