ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3.8.2009 «Να μην προχωρήσει η ψήφιση του Σ/Ν που αφορά στη «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3.8.2009
 «Να μην προχωρήσει η ψήφιση του  Σ/Ν  που αφορά στη «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»

Με πρωτοβουλία του ΤΕΕ/ΤΑΚ πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία του τμήματος  συνάντηση με τους βουλευτές Ανατολικής Κρήτης προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις του ΤΕΕ επί του σχεδίου Νόμου που αφορά τη « Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», ζητώντας την στήριξη τους από τους εκπροσώπους μας στην Βουλή. Στην προγραμματισμένη συνάντηση παρευρέθησαν  οι βουλευτές: κ. Ε. Αυγενάκης, κ. Β.Κεγκέρογλου, κ. Μ. Στρατάκης και ο εκπρόσωπος του κ. Α.Αλαβάνου κ. Α. Φιλιππής.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρο Ινιωτάκη «Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των ΤΕΙ αλλά οδηγείται σε ισοπέδωση ο εκπαιδευτικός ιστός της χώρας στο σύνολο του. Ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος όχι μόνο δεν άνοιξε το διάλογο από μηδενική βάση όπως δήλωνε, αλλά αντίθετα και εντελώς ξαφνικά εν μέσω του καλοκαιριού φέρνει στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής ένα τόσο σημαντικό σχέδιο νόμου με ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση που θίγουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, τους αποφοίτους, τους ίδιους τους μηχανικούς μέσα από την επιχειρούμενη εξομοίωση των ΑΕΙ με τα ΤΕΙ»
Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου: «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» που φέρνει  το ΥΠΕΠΘ προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής, επιχειρεί να παρέμβει με αντισυνταγματικό τρόπο στη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο, με αποκορύφωμα την κατ’ όνομα Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ το 1999-2000 και το Ν. 2916/01, είναι η πρώτη φορά που το ΥΠΕΠΘ επιχειρεί να αποδυναμώσει τα συναρμόδια Υπουργεία και τους επιστημονικούς φορείς της χώρας, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει αρμοδιότητες και να ενισχύσει το δικό του ρόλο.
 Οι μεγάλες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί μετά τις δηλώσεις για διάλογο για τα θέματα παιδείας διαψεύδονται από το ίδιο το ΥΠΕΠΘ. Το εν λόγω σχέδιο Νόμου επιβραβεύει την ελάχιστη προσπάθεια και δεν διασφαλίζει την ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΙ ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα αίσθημα κατάφωρης αδικίας, σε υποψήφιους, ενεργούς φοιτητές και επαγγελματίες αποφοίτους ΑΕΙ που επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν χρόνο, χρήμα καθώς και συνεχή προσπάθεια για επιστημονική γνώση και επαγγελματική κατάρτιση.
Πρόκειται για μια ανευ προηγουμένου παράβαση και παραβίαση. Το ΤΕΕ/ΤΑΚ  τονίζει ότι αν δεν ανοίξει ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών και δεν γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις θα ξεκινήσει μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των «θιγομένων» και του Υπουργείου.
«Δεν μπορούν να βαπτιστούν τα ΤΕΙ πανεπιστήμια εν μια νυκτί  χωρίς να δούμε και τα προβλήματα σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και σε έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού. Στην Ελλάδα δεν μπορούν όλα να εξισώνονται όλα προς τα κάτω. Αυτό δε θίγει μόνο τα δικαιώματα των μηχανικών αλλά και το καλώς ευνομούμενο κράτος. Στο επίκεντρο της σημερινής κυβέρνησης θα πρέπει να βρίσκονται προσπάθειες και πολιτικές που θα ανεβάσουν τη χώρα από τις τελευταίες θέσεις που βρίσκεται στην ανταγωνιστικότητα, την έρευνα, την καινοτομία και όχι πρακτικές και αποφάσεις που την οδηγούν ακόμη πιο χαμηλά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πέτρος Ινιωτάκης στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε.
Το ΤΕΕ/ΤΑΚ  τονίζοντας ότι το σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον απαιτεί παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, ειδικότερα σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια, την ποιότητα, την οικονομία, την αισθητική, τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και άλλους τομείς υψηλής τεχνολογίας καλεί το ΥΠΕΠΘ και τους Βουλευτές του Θερινού Τμήματος της Βουλής να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του Νομοσχεδίου χωρίς να προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση με την Πανεπιστημιακή κοινότητα και με τους θεσμοθετημένους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς.
Το ΤΕΕ/ΤΑΚ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα και θα παρακολουθεί την εξέλιξη  του θέματος προκειμένου να παρέμβει όπου αυτό απαιτηθεί με στόχο πάντα την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών του αλλά την ευημερία του τόπου.

   
 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ηρακλείου» - ΥΠΟΕΡΓΟ 12