ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.12.2008: ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ & ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διημερίδα με θέμα: «ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ & ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ» που διοργάνωσε  το ΤΕΕ/ΤΑΚ σε συνεργασία με το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος  το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΤΕΕ/ΤΑΚ στο Ηράκλειο.

Ομιλητές στην εκδήλωση αυτή ήταν οι κ.κ.: Τρέζος Κων/νος Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π., Βουγιούκας Εμμανουήλ Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Μ.Π., Χρονόπουλος Μιλτιάδης Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Μ.Π., Μπουκοβάλας Γιώργος Καθηγητής  Γεωτεχνικής – Σεισμικής Μηχανικής Ε.Μ.Π., Μουγιάκος Σαράντος, Μεταλλουργός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Γιαννόπουλος Πλούταρχος Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π., Καββαδάς Μιχάλης Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π., Μυλωνάκης Γιώργος Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Πολ. Μηχανικών Παν. Πατρών.
 
“Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη σεισμικότητα από όλες τις χώρες της Μεσογείου, αλλά και από τις μεγαλύτερες ανάμεσα στις χώρες της Ευρασίας. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι η σεισμική ενέργεια που απελευθερώνεται κάθε χρόνο στον Ελληνικό χώρο είναι σχεδόν ίση αυτή που απελευθερώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι πρόσφατες σεισμικές δράσεις έδειξαν ότι ο σεισμικός κίνδυνος όχι μόνον δε μειώνεται με το χρόνο , αλλά αντίθετα αυξάνεται. Ο κύριος λόγος γι’αυτό είναι η μεγάλη ανάπτυξη σε ύψος, έκταση και πληθυσμό των μεγάλων και μικρότερων πόλεων.. Από το 1900 έως σήμερα έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης πάνω από 450 σεισμοί, το κοινωνικό και  οικονομικό κόστος των σεισμών λοιπόν δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑ Πέτρος Ινιωτάκης.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας αναπτύχθηκαν ειδικά θέματα αντισεισμικού και γεωτεχνικού σχεδιασμού των κατασκευών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θέματα επισκευών και ενισχύσεων υφισταμένων κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιία και δόθηκε έμφαση δόθηκε στον επερχόμενο ΚΑΝΕΠΕ (ΚΑΝονισμό ΕΠεμβάσεων-Ενισχύσεων) και τους Ευρωκώδικες, όπως επίσης και στις νέες μεθόδους ανάλυσης και ελέγχου των υφισταμένων κατασκευών.

Τέλος, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο νέος Κανονισμός Τεχνολογίας Χαλύβων ο οποίος πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και ισχύει στην χώρα μας ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν γενικά και ειδικά γεωτεχνικά θέματα, όπως η αλληλεπίδραση εδάφους ανοδωμής, σχεδιασμός θεμελιώσεων με τον EC7 και ΕΨ8, μικροζωνικές μελέτες κ.α.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ ευχαριστεί τους συνδιοργανωτές για την άριστη συνεργασία που είχαμε υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους συνεργασίες αποδεικνύουν την βασική επιδίωξη του ΤΕΕ να βρίσκεται σε στενή επαφή με όλους τους κλαδικούς συλλόγους των Μηχανικών, αναγνωρίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχουν τόσο για τον κλάδο μας όσο και για την κοινωνία γενικότερα.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος Δ.Ε. Πέτρος Ινιωτάκης, δηλώνει ανοιχτό σε κάθε πρωτοβουλία που προάγει το διάλογο και την εποικοδομητική επικοινωνία του ΤΕΕ με όλους τους φορείς της κοινωνίας με στόχο πάντα την ανάδειξη του ρόλου του αλλά και την πραγματική συμβολή του στην παραγωγική διαδικασία και την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. (Όλες οι εισηγήσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας www.teetak.gr).

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ της 19-5-2024 ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ