Ιδιωτικοποίηση ευθυνών ελεύθερων επαγγελματιών, ΤΑΥ τεύχος 80

amak

 

 

Στ’ όνομα της ελευθερίας και της ατομικής ευθύνης και της καταδίκης της αυθαιρεσίας, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς του κράτους, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια, χρόνια τώρα, όλες οι ευθύνες δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος να μεταφερθούν στον καθένα από μας. Για να γίνει αυτό κατορθωτό, χρειαζόταν να γίνουμε συμμέτοχοι οι ίδιοι, όχι μόνο με ρυθμίσεις αλλά και με διαμόρφωση αποδοχής «με την ελεύθερη βούλησή μας». Έτσι, αξιοποιήθηκε επαρκώς η δυσφορία μας για τα κακώς κείμενα …τελικά εις βάρος μας!!!
Οι ευθύνες όσων έχουν το δικαίωμα υπογραφής για έκδοση οκοδομικής άδειας…
Σήμερα πια ελάχιστοι θυμούνται ότι όταν άρχισε να εφαρμόζεται η διαδικασία ηλεκτροδότησης των οικοδομών με υπογραφή του επιβλέποντος μηχανικού, το ΤΕΕ είχε ζητήσει από μας να μην υπογράφουμε τέτοιες υπεύθυνες δηλώσεις. Άλλοι το πήραν στα σοβαρά κι άλλοι όχι. Πολλοί το κάναν με βαριά καρδιά και υποχώρησαν τα επόμενα χρόνια επειδή και μόνο «το ζητούσε η αγορά» και επειδή «κι όλοι οι άλλοι κάναν το ίδιο». Φτάσαμε στο σημείο σήμερα, όσοι έρχονται στα γραφεία μας για να μας ζητήσουν να κάνουμε μια μελέτη με σκοπό την έκδοση οικοδομικής άδειας, να μας «παζαρεύουν» από την πρώτη στιγμή να προβλέψουμε όσα δεν επιτρέπονται αλλά παρ΄όλα αυτά «επιβάλλεται» να γίνουν, γνωρίζοντας ότι όλα αυτά θα τα καλύψουμε και με την υπογραφή μας τη στιγμή που θα υπογράψουμε για να ηλεκτροδοτηθεί η οικοδομή. Φτάσαν ακόμη και να μας ζητούν να συνεργαστούμε για να πληρωθούμε …λιγότερο. Κι όλα αυτά με την απειλή να χάσουμε  τον «πελάτη» που θα πάει παραδίπλα, εκεί που θα κάνουν αυτό που εμείς θα θέλαμε να αρνηθούμε. Έτσι χάναμε μέρα με τη μέρα όχι μόνο χρήματα, όχι μόνο τον ύπνο μας. Χάναμε κάτι πολύ περισσότερο: την πεποίθηση ότι, επιμένοντας, κάτι μπορούμε να κατορθώσουμε και εν τέλει την αυτοεκτίμησή μας.
Όταν με το Ν. 3212/03 για την άδεια δόμησης επιχειρήθηκε να γενικευτεί αυτή η λογική, να μεταφερθεί όλη η ευθύνη στους μηχανικούς και να μείνουν απολύτως  ανεύθυνα τα πολεοδομικα γραφεία, φτάσαμε στο σημείο πολλοί από μας, κουρασμένοι από την κατάσταση των πλεοδομικών γραφείων και την καταρράκωση κανόνων και αξιών, να συζητούμε ως λύση την επιδείνωση της κατάστασης. Ευτυχώς ακυρώθηκαν οι διατάξεις αυτές που επέτρεπαν στην αγορά να μας φορτώσει με ακόμη περισσότερα προβλήματα. Όμως το πρόβλημα δε λύθηκε. Η κυβέρνηση που ακύρωσε τις διατάξεις αυτές, ούτε τα προβλήματα των πολεοδομικών γραφείων αντιμετώπησε ούτε και μέχρι σήμερα έφερε σε συζήτηση νέο νόμο. Κυρίως όμως δεν έδωσε δείγματα γραφής, ότι σκοπεύει να «δεί» ότι το δημόσιο πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, το αντίθετο μάλιστα!
…οι ευθύνες των Τοπογράφων…
Απόδειξη αποτελεί ότι στις διατάξεις του Ν.3212 που κατάργησε, δεν φρόντισε να συμπεριλάβει τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 13 που αναφέρει: «Όπου από τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται η υποβολή βεβαιώσεων οικοδομησιμότητας ή αρτιότητας οικοπέδων, η οικοδομησιμότητα ή η αρτιότητα βεβαιώνεται με δήλωση μηχανικού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 651/1977 και του Ν. 1337/1983 πάνω στο τοπογραφικό διάγραμμα.». Το γεγονός αυτό φορτώνει τους συναδέλφους τοπογράφους με απίστευτες ευθύνες και τους βάζει σε απίθανες περιπέτειες, ιδιαίτερα εξ΄αιτίας του γεγονότος ότι λείπουν παντελώς οι ασφαλείς βάσεις δεδομένων που θα τους επέτρεπαν, ανατρέχοντας, να γνωρίζουν και να βεβαιώνουν αυτό που κάθε φορά ισχύει. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο σήμερα που αρχίζουν σταδιακά να εγκρίνονται ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ τα οποία προβλέπουν ζωνοποιήσεις όπου ισχύουν διαφορετικές χρήσεις γης και διαφοροποημένοι όροι δόμησης. Λαθεμένες βεβαιώσεις από μέρους τους μπορεί να οδηγήσουν σε εκπόνηση μελετών για τις οποίες δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί οικοδομική άδεια με αποτέλεσμα να είναι ανά πάσα στιγμή πιθανό να αναζητηθούν ευθύνες αλλά και διεκδικήσεις αποζημιώσεων από τους ίδιους, είτε από ιδιοκτήτες, είτε, ακόμα χειρότερα,  από συναδέλφους μελετητές!
…και οι ευθύνες των Μηχανολόγων
Τον Ιούλιο με μια νέα απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος που εγκρίθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, «πατάσσεται» και πάλι η …γραφειοκρατία με μια ανέξοδη απόφαση που …δεν προκαλεί δαπάνη στο δημόσιο προϋπολογισμό, μεταφέροντας στις πλάτες των συναδέλφων μηχανολόγων την ευθύνη για τη χορήγηση πιστοποιητικών πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αρκεί να βεβαιώσουν μηχανικοί και ιδιοκτήτες ότι τηρήθηκαν τα μέτρα , η Πυροσβεστική να κάνει  δειγματολογικούς ελέγχους και να στείλει, απλά, στον Εισαγγελέα μαζί με τον ιδιοκτήτη και τον μηχανικό που υπέγραψε, αν διαπιστώσει και όποτε διαπιστώσει ότι κάτι …δεν πάει καλά!
ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ, ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.