Προτάσεις για τον προγραμματισμο δραστηριότητος. Τεύχος ΤΑΥ 71 Μάρτιος-Απρίλιος 2007

Στη συνεδρίαση της “Α” της 21.03.2007, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις για τον προγραμματισμό δραστηριότητος της τριετίας 2007-2009. Κατόπιν τούτου προτείνω τα εξής:
1.    Πέραν του προγραμματισμού τριετίας, να υποβληθεί στο σώμα της “Α” προς έγκριση και ετήσιος προγραμματισμός δραστηριότητας, με αντιστοιχία δαπανών, για να μπορεί να ελεγχθεί η δραστηριότητα της Δ.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12§1β του Π.Δ. της 27.11/ 14.12.1926, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 11 του Ν.1486/1984.
Μέχρι σήμερα, εξ όσων γνωρίζω, οι προηγούμενες διοικήσεις δεν υπέβαλαν προς έγκριση ετήσιο προγραμματισμό, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να δεσμευθούν χρονικά για την υλοποίησή του και συνεπώς να ελεγχθούν. Η τακτική αυτή, κατά την άποψη μου, δεν απέδωσε στην πράξη. Ο ετήσιος προγραμματισμός και έλεγχος παρέχει τη δυνατότητα της αναθεώρησης, συμπλήρωσης και διόρθωσης με σκοπό τη βελτίωση του.   
2.    Οι Πανελλήνιες Συνδιασκέψεις Δ.Ε. με τις Δ.Ε. Περιφερειακών Τμημάτων δεν είναι νομοθετημένες και ως εκ τούτου υπόκεινται σε εθιμοτυπικούς και μόνον κανόνες. Για ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων, θεωρώ σκόπιμο, εκτός από τα μέλη που μέχρι σήμερα ελάμβαναν μέρος, να συμμετέχουν στην αποστολή και πέντε μέλη της “Α”, με εναλλαγή σε κάθε αποστολή, αρχής γενομένης  από την πρώτη συνδιάσκεψη που θα γίνει στην πόλη της Καστοριάς.
3.    Να αυξηθεί η συμμετοχή εκπροσώπων στις Πανελλήνιες εκδηλώσεις του Τ.Ε.Ε., διότι είμαστε ουραγοί, ως παρουσία, σε σύγκριση με τα άλλα Περιφερειακά Τμήματα.
4.    Το Τμήμα μας, σπάνια έως καθόλου, έχει ασχοληθεί με εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Για την ανάδειξη λοιπόν και της καλλιτεχνικής δημιουργίας των μηχανικών θα μπορούσε να οργανώνει ή να συνδιοργανώνει εκδηλώσεις παρουσίασης βιβλίων συγγραφέων μηχανικών και όχι μόνον, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, αρχιτεκτονικών μελετών κλπ., σε χώρους που να πληρούν τις προδιαγραφές για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Και για να γίνω περισσότερο κατανοητός, σας επισυνάπτω το τεύχος “Ημέρες Πολιτισμού-Οι Μηχανικοί Δημιουργούν” που συνδιοργάνωσε από 13-27 Δεκεμβρίου 2006 το Τ.Ε.Ε., ο Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων και το Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Ε..   
5.    Να αυξηθεί το πλήθος των Μονίμων Επιτροπών, να καταργηθεί η σύμπτυξη που έγινε την προηγούμενη τριετία και να μειωθεί δραστικά το πλήθος των μελών τους, για δύο σημαντικούς λόγους: α) Την καλλίτερη λειτουργία αυτών και β) Τον περιορισμό των Ομάδων Εργασίας, κυρίως εκείνων που ο μοναδικός σκοπός της σύστασής τους είναι η στελέχωση από μέλη των Μ.Ε., ως ανταπόδοση για  την “εθελοντική προσφορά τους ”.
6.    Εκτός των Πανελληνίων Συνδιασκέψεων, την τελευταία διετία, έχουν θεσπισθεί και συνδιασκέψεις των Περιφερειακών Τμημάτων Νήσων, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Επειδή έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα, επιβάλλεται να κάνομε έναν απολογισμό και να αξιολογήσομε τα αποτελέσματά τους. Κατά την άποψή μου, υπήρξαν πενιχρά έως ανύπαρκτα, αφού δεν αντιμετωπίστηκε με επιτυχία κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα καθώς και οι τοπικές κοινωνίες. Θεωρώ λοιπόν επιβεβλημένο να επαναπροσδιορισθεί ο τρόπος λειτουργίας των συνδιασκέψεων αυτών, να αποσαφηνισθούν οι λόγοι ύπαρξής τους και αυτό να γίνει στο συνέδριο που θα διοργανώσει το Τμήμα μας. Ενδεχομένως η αναποτελεσματικότητα να οδηγεί σε σκέψεις διάσπασης του Τ.Ε.Ε., αν κάθε γεωγραφική ενότητα προβαίνει σε τοιούτου είδους ενέργειες. Ήδη διαφαίνεται μία διαφοροποίηση σύνθεσης ως προς τις παρατάξεις, που αντί να είναι ομάδες με πολιτικές απόψεις και θέσεις, είναι ομάδες επαγγελματικών και μόνον συμφερόντων.
 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ της 19-5-2024 ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ