Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και Μηχανικοί, ΤΑΥ τεύχος 77

 
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Νομαρχία Ηρακλείου φέρθηκε προσβλητικά στους Μηχανικούς.
Είτε οι προηγούμενες, είτε η παρούσα Νομαρχιακή Αρχή, αρνείται να μπει στην ουσία και στη διαδικασία της συνεργασίας και να λάβει σοβαρά υπόψη, χωρίς καχυποψία και υπεροψία, όσα προτείνονται από τους φορείς των Μηχανικών αλλά και μεμονωμένους  υπαλλήλους και ελευθεροεπαγγελματίες.
Θα ξεχάσουμε τον Νομάρχη κ. Γαρεφαλάκη όταν δε δίστασε να κατηγορήσει το ΤΕΕ/ΤΑΚ για εξυπηρέτηση των ξενοδόχων του βορρά του Νομού, επειδή το ΤΕΕ/ΤΑΚ διαφώνησε με την επιλογή του να προωθεί τη χάραξη του νότιου οδικού άξονα νοτιότερα του νοτίου;
Θα ξεχάσουμε τον Νομάρχη κ. Σαρρή όταν κατηγόρησε το ΤΕΕ/ΤΑΚ ότι  θέλει το Νομαρχιακό Μέγαρο στο Ανατολικό Πολεοδομικό Κέντρο για να δυσκολέψει τη Νομαρχία φορτώνοντάς τη με μεγάλο κόστος εκεί όπου τα οικόπεδα είναι ακριβά; Ή όταν κατηγόρησε το ΤΕΕ/ΤΑΚ ότι δεν επιθυμεί δίκαιες λύσεις για τους κατοίκους της Αλικαρνασσού, επειδή  το ΤΕΕ/ΤΑΚ προσέφυγε και δικαιώθηκε, για την παράνομη αύξηση του Σ.Δ. που η Νομαρχία προωθούσε.
Έτσι όμως δημιουργείται η εικόνα των Μηχανικών που νοιάζονται μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον καταδυναστεύωντας την κοινωνία και που έρχονται μετά οι πολιτικοί να τη σώσουν!
Ακολουθώντας την ίδια τακτική, η Νομάρχης κ. Σχοιναράκη, στην επιμονή της να δημιουργήσει τον Ο.Δ.Ε.Υ.Ο. δημιούργησε κλίμα, ή τουλάχιστον δεν απέτρεψε το κλίμα που δημιούργησαν τοπικά ΜΜΕ, που ήθελε το νέο αυτό Οργανισμό να είναι το οχυρό απέναντι στους κακούς εργολήπτες που καταδυναστεύουν τον τόπο. Μάταια συνάδελφοί μας εξηγούσαν ότι αν ο σκοπός του Ο.Δ.Ε.Υ.Ο. ήταν η αξιοποίηση των μηχανημάτων της Νομαρχίας, δε χρειαζόταν γι αυτό νέος Οργανισμός.       Αν όμως ο σκοπός ήταν, όπως καταγράφηκε στο καταστατικό, η δημιουργία μιας εφ΄ όλης της ύλης Τεχνικής Υπηρεσίας, «πιο ευέλικτης» με ότι αυτό συνεπάγεται, αυτό θα σήμαινε στην ουσία αφ΄ ενός τη διάλυση της Τεχνικής Υπηρεσίας με τη μεγαλύτερη πείρα στο Νομό και αφ΄ ετέρου την παράκαμψη διαδικασιών που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και τη διαφάνεια.
Όταν πέρυσι η Νομάρχης, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, είχε δηλώσει ότι θα διευκολύνει τους πολίτες να παρακάμψουν το σκόπελο της αύξησης των (ελάχιστων) αμοιβών των Μηχανικών, επιτρέποντας την υποβολή φακέλων χωρίς πληρότητα στα απαιτούμενα δικαιολογητικά και διαμαρτυρηθήκαμε γι’ αυτό, μας είπε πως δεν ήταν ακριβώς έτσι αλλά δεν το διέψευσε δημόσια.
Όταν πρόσφατα αποφάσισε, αυτό που φαίνεται απλό, δηλαδή να γίνονται οι διαγωνισμοί των έργων στο Νομαρχιακό μέγαρο, κανείς δε σκέφτηκε ότι αυτό σηματοδοτεί προσβολή για τις επιτροπές διαγωνισμών που γίνονται περιφερόμενες. Για ποιό σοβαρό λόγο άραγε; Για να διασφαλιστεί τι;
Η πρόσφατη εμπειρία που ζήσαμε με την ψήφιση του Εσωτερικού Οργανισμού της Νομαρχίας, ήταν πραγματικά τραυματική και συμπύκνωνε όλα τα στοιχεία των απαράδεκτων σχέσεων και διαδικασιών που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε τοπικούς φορείς που, αν μη τι άλλο, θα όφειλαν σχέσεις αλληλοσεβασμού.
Φτάσαμε έτσι, σήμερα, να πρέπει να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Πιστεύουμε ότι η  προσπάθεια για αντιστροφή του κλίματος σε όφελος των μαχόμενων μηχανικών θα είναι  μακρόχρονη και επίπονη. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται η πρότασή μας για προσφυγή στην απαξιωτική και παράνομη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου για τον Εσωτερικό Οργανισμό της Νομαρχίας που ισοπεδώνει γνώση και προσόντα καταργώντας το προβάδισμα των απόφοιτων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης  στις θέσεις προϊσταμένων των υπηρεσιών της.