Δελτίο Τύπου TEE/TAK 23/6/2008, Ημερίδα για το Νόμο 3316/205

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΕ/ΤΑΚ 23.6.2008: ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: «Ν. 3316/2005: ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΝΑΦΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ»

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των Μηχανικών Αν. Κρήτης ( Μελετητών , Εργοληπτών και Δημοσίων Υπαλλήλων) στην ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή το ΤΕΕ/ΤΑΚ με θέμα «Ν. 3316/2005: ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΝΑΦΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ».
Στην εκδήλωση εκτός πλήθος του τεχνικού κόσμου Αν. Κρήτης, παρευρέθησαν οι βουλευτές Β. Κεγκέρογλου και Μ. Στρατάκης, ο Πρόεδρος του Νομ. Συμβουλίου Ηρακλείου κ. Γ. Αλεξάκης,ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Ρ.Ποβάσκη οι Πρόεδροι των Κλαδικών Συλλόγων Μηχανικών: ο κ. Χ. Χατζηβασίλης (Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κρήτης) που ήταν και ομιλητής, κ. Ε. Βρέντζου (ΕΜΔΥΔΑΣ), κ. Χ. Κουτρούλης (Μηχανολόγοι Ηλεκτρολόγοι Αν . Κρήτης) , ο κ. Α. Κλάδος ( Εργοληπτών Δ.Ε. Νομού Ηρακλείου ), και τέλος η κ. Μ. Μπαντουβά (Σ.Α.Ν. Ηρακλείου).
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρος Ινιωτάκης έκανε λόγο για τα προβλήματα που παρουσιάζει ο ισχύων νόμος τονίζοντας ότι διέπεται από αντι-περιφερειακό πνεύμα (δείχνει δηλαδή, να ευνοεί κατά μια έννοια τα μεγάλα γραφεία του κέντρου και δεν προστατεύει το ντόπιο μελετητικό δυναμικό), και πρόσθεσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται η απευθείας ανάθεση μελετών κυρίως από Δήμους (αντίθετο στο πνεύμα του νόμου), και μάλιστα ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό τους. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Ινιωτάκη παρουσιάζεται και το φαινόμενο μεταβάπτισης μελετών σε έρευνες και «εισβολή» των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στο χώρο των μελετών. «Ο νόμος 3316/05 πρέπει να εφαρμόζεται από όλες τις υπόχρεες Αναθέτουσες Αρχές χωρίς παρεκκλίσεις και αποκλίσεις Η πλήρης εφαρμογή του νόμου όμως προϋποθέτει την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, διαρκή επιμόρφωση και ενημέρωση των Δ.Υ. Μηχανικών και σίγουρα προσλήψεις Δ.Υ. Μηχανικών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος ΤΕΕ κ. Ι. Αλαβάνος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον ισχύοντα Ν.3316/05 καθώς βασικά σημεία του δε λειτουργούν. Όπως υπογράμμισε «Θα πρέπει να συνεχιστεί η πολλή καλή δουλειά που έχει κάνει το ΤΕΕ/ΤΑΚ και να υπάρξει ακόμη πιο στενή συνεργασία με το κεντρικό αλλά και τα υπόλοιπα τμήματα προκειμένου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των μελετών» . Προσθέτοντας, ότι δεν έχει γενικευμένη εφαρμογή και υπάρχει σειρά μελετών που ανατίθενται παρά της πρόβλεψης του, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα περιπτώσεων που αυτός παρακάμπτεται. Όπως ανέφερε ο κ. Αλαβάνος το θέμα της εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου είναι σημαντικό αφού σχετίζεται με μια σειρά βασικών ζητημάτων που αφορούν το ΤΕΕ όπως το Ασφαλιστικό, το Χωροταξικό, η Ακρίβεια, η Παιδεία, το ΕΣΠΑ, πάνω στα οποία έχει κάνει παρεμβάσεις το ΤΕΕ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια περιληπτική παρουσίαση των άρθρων του Ν. 3316/2005 και των αλλαγών που έχουν επέλθει μέχρι σήμερα από τα μέλη του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ.κ. Αικ.Τσουκαλά , (Αρχιτέκτων Μηχανικός )& Χ. Παρασύρη , (Πολιτικός Μηχανικός) και συνεχίστηκε με σχετική εισήγηση του κ. Κ. Μπάκιντα, μέλους της M.E. «Μελετών Δημοσίου» TEE/TAK . Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Συλλόγου Αγρ. Τοπ. Μηχ. κ. Χ. Χατζηβασίλης μίλησε για το Ν. 3316/05 επικεντρώνοντας στο ερώτημα «σύννομος (+) ή άνομος (-)», και τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος Εμμανουήλ, Τμηματάρχης στη Δ/νση Μελετών Έργων Οδοποιίας ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε απαντήσεις – διευκρινίσεις επί αποριών που δημιουργούνται κατά την εφαρμογή του Νόμου.
Βασικό συμπέρασμα της σημερινής ημερίδας , όπως τόνισαν ο Πρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ κ. Ι. Αλαβάνος αλλά και ο Πρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Πέτρος Ινιωτάκης, είναι ότι για την παραγωγή πλήρων και ολοκληρωμένων μελετών και κατά συνέπεια ποιοτικών έργων, θα πρέπει από κοινού να επιδιώξουν την ποιοτική αναβάθμιση των Τεχνικών Υπηρεσιών , μέσω της επαρκούς στελέχωσης τους με ικανά στελέχη έτοιμα να ανταποκρίνονται άμεσα στις αυξημένες απαιτήσεις της ανάθεσης και επίβλεψης των μελετών, τη συνεχή παρακολούθηση και παρέμβαση για τη βελτίωση του Ν. 3316/05 αλλά και τη συντονισμένη οργάνωση και λειτουργία των εκπροσώπων του ΤΕΕ.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ηρακλείου» - ΥΠΟΕΡΓΟ 12