Δελτίο τύπου 30/1/2008, εκδήλωση για το ποδήλατο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Πρεβελάκη & Γρεβενών 712 02 Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ.: 2810 – 286854
Fax: 2810-281128
E-mail: teetak@tee.gr
Ιστοσελίδα: www.teetak.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου που εξέδωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο με τίτλο: «Ποδήλατο. Οδηγός σχεδιασμού και αξιολόγησης δικτύων».
Την διοργάνωση ανέλαβε το ΤΕΕ/ΤΑΚ με το Δήμο Ηρακλείου. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες στην εκδήλωση παρευρέθηκε αρκετός απλός κόσμος και μηχανικοί, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον του για μια εναλλακτική πρόταση στην καθημερινή του ζωή αλλά και εκφράζοντας την ανησυχία του για την κυκλοφοριακή κίνηση του Ηρακλείου και το περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα παρευρέθησαν ο δήμαρχος Μαλλίων κ. Κ. Λαγουδάκης, ο δήμαρχος Γουβών κ. Γ. Νικολακάκης, οι αντιδήμαρχοι κ. Εμμ. Αλεξάκης και κ. Σχοιναράκη, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κ Κλάδος, κ. Θ.Τρουλινός και κ. Ν. Μπελιβάνης, ο πρώην αντινομάρχης κ. Αγγελιδάκης, από την Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. κ. Μαυράκης, το μέλος της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Β. Σφακιανάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου κ. Εμμ. Σωμαράκης, η Πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ κ. Ε. Βρέντζου, ο Πρόεδρος Συλλόγου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων κ. Μ. Κουτρούλης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Αγρον. Τοπογράφων Μηχανικών κ. Χ. Χατζηβασίλης, εκπρόσωποι του Συλλόγου φίλων του ποδηλάτου και βιώσιμης κινητικότητας. Τέλος, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Δημοτικού Διαμερίσματος κ. Κ. Βαρβεράκης και αρκετοί διαμερισματικοί σύμβουλοι: κ. Μ. Τιτομιχελάκη, κ. Γ. Βασιλάκης, κ. Ν. Ξενάκη, κ. Ν. Διακάκης, κ.Κ. Νταλαμπέκης, κ. Α. Τσαμπούρης, όπως επίσης και ομάδες πολιτών ασχολούμενοι για το ποδήλατο.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρος Ινιωτάκης υπογράμμισε ότι « το ΤΕΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί σε τέτοιου είδους προσπάθειες και θα υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητα ζωής, ώστε να γίνει ο τόπος μας καλύτερος. Για εμάς τους ίδιους , για τα παιδιά μας»
Ο κ. Νώντας Σαρρής, δημοτικός σύμβουλος, Πρόεδρος Δημ.Επιτροπής Περιβάλλοντος και Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων ποδηλάτου και βιώσιμης κινητικότητας, άνοιξε την συζήτηση επισημαίνοντας, ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών αναφερόμενος και σε προσωπικές του εμπειρίες, αφού μονάχα έτσι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά «θα καταφέρουμε την ανατροπή και την αλλαγή στην καθημερινότητα μας».
Η κ. Μαρία Γιατρομανωλάκη, αρχιτέκτων από το γραφείο της Παλιάς πόλης Ηρακλείου, και από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων παρουσίασε μελέτες που αφορούν το σχεδιασμό της ποδηλατοκίνησης στην παλιά πόλη και τη δημιουργία «πολιτιστικών διαδρομών» που θα συνδέουν την παλιά πόλη του Ηρακλείου με σημαντικά ιστορικά μνημεία.
‘Όπως δήλωσε κ. Θανάσης Βλαστός (ένας από τους συγγραφείς) « Το βιβλίο αυτό είναι ένα εργαλείο που απευθύνεται στους Μηχανικούς και τους δίνει οδηγίες για το σχεδιασμό υποδομών ποδηλάτου. Είναι ένα εργαλείο για τις δημόσιες αρχές για να προωθήσουν πολιτικές υπέρ του ποδηλάτου αλλά και εργαλείο για τους ευαισθητοποιημένους πολίτες για να διεκδικήσουν από την πολιτεία πολιτικές για το ποδήλατο. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε δόθηκε η ευκαιρία να γίνει σε βάθος συζήτηση για το Ηράκλειο και να ακουστούν κριτικές για το έργο που ΔΕΝ γίνεται στα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας, με παράδειγμα και την Λεωφόρο Κνωσού στην οποία ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε υποδομή ποδηλάτων τελικά δεν την περιέλαβε».
Ο κ. Δημήτρης Μηλάκης, ο δεύτερος συγγραφέας του βιβλίου, παρουσίασε συνοπτικά έρευνες, μελέτες όπως επίσης και αξιολογήσεις σε μερικές από τις 17 πόλεις που έγιναν δίκτυα ποδηλάτου και έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω συγγραφείς είχαν ασχοληθεί πριν 5 χρόνια με την ποδηλατοδρόμηση εντός της παλιάς πόλης και πέριξ των τειχών. Στοιχεία έχουν συμπεριληφθεί στην σημερινή κυκλοφοριακή μελέτη του δήμου Ηρακλείου, όπως αναφέρθηκε.
Το τελικό συμπέρασμα από αυτήν τη συνάντηση είναι αισιόδοξο, όπως συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές, διότι στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και σε άλλες πόλεις της Κρήτης (π.χ. Ρέθυμνο, Χανιά) έχουν συγκροτηθεί ομάδες πολιτών που οργανωμένα αγωνίζονται για το ποδήλατο. Επιπλέον, προτάθηκαν ιδέες προς το Δήμο Ηρακλείου για παρεμβάσεις που πολλές από αυτές δεν απαιτούν χρήματα και οι οποίες θα έστελναν το μήνυμα στους κατοίκους ότι το ποδήλατο εντάσσεται στη στρατηγική του δήμου και υποστηρίζεται απ’ αυτόν, όπως ανέφερε ο κ. Βλαστός.
Το ΤΕΕ/ΤΑΚ ευχαριστεί το Δήμο Ηρακλείου και προσωπικά το Δήμαρχο Γιάννη Κουράκη, για την ευγενική αποδοχή για τη συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης καθώς και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Νώντα Σαρρή για την θερμή υποστήριξη του για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ της 19-5-2024 ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ