Στα πλαίσια της τριήμερης περιοδείας στην Κρήτη του Υπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνου, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Πέτρος Ινιωτάκης και η πενταμελής ομάδα εργασίας του ΤΕΕ, παρευρέθησαν στην επίσκεψη και ξενάγηση του υπουργού, το Σάββατο το πρωί 26 Φεβρουαρίου στην οχυρή νησίδα της Σπιναλόγκας.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ και τα μέλη της ομάδας εργασίας Α. Ζερβός, Σ. Μαλλιαράκη, Κ. Μαυρικάκης, Ε. Μουντράκη και Ο. Σγουρός, στο τέλος της ξενάγησης, παρέδωσαν στον Υπουργό και στη Διευθύντρια της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Βλαζάκη, το πρώτο μέρος της μελέτης για την εγγραφή του μνημειακού συνόλου της Σπιναλόγκας στην ελληνική tentative list μνημείων για τη διαμόρφωση πρότασης από τη χώρα μας για να ενταχτεί στον κατάλογο προστασίας της UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Σύνταξης του φακέλου, ανέπτυξαν περιληπτικά στον Υπουργό την εξέχουσα οικουμενική αξία που εκπέμπει το φρουριακό οχυρό της Σπιναλόγκας, αφού οι ευρηματικοί τρόποι με τους οποίους συγκροτήθηκαν οι οργανικές σχεδιαστικές και γεωμετρικές χαράξεις στο φυσικό της ανάγλυφο αλλά και οι in situ εμπνευσμένες πρωτότυπες συλλήψεις, αποκαλύπτουν το υψηλό επίπεδο διανοητικής και φυσικής επεξεργασίας της λειτουργικής και της κατασκευαστικής της ολοκλήρωσης και την καθιστούν ως ένα πραγματικό αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας, που παραμένει αυθεντικό μέχρι τις μέρες μας.
Επίσης, τόνισαν ότι το μνημειακό σύνολο της Σπιναλόγκας στέκεται σήμερα ζωντανή και ανεκτίμητη μαρτυρία μιας μακραίωνης παράδοσης, και αποτελεί μιαν αναντικατάστατη έκφραση του πλούτου και της πολιτισμικής κληρονομιάς των ιστορικών ενοτήτων στις οποίες οι Ευρωπαϊκοί Μεσογειακοί λαοί του 16ου αιώνα ενέγραψαν τις αξίες τους μέσα από την πολυτάραχη ιστορική τους διαδρομή. Ταυτόχρονα ως μαρτυρικός τόπος που συνυπήρξε η τραγικότητα με την ελπίδα, σηματοδοτεί αιώνιες και διαχρονικές αξίες που εγγράφονται στη συλλογική μνήμη της Ανθρωπότητας .
Η παγκόσμια κοινότητα αλλά και η χώρα μας που αποκτούν σήμερα όλο και μεγαλύτερη συνείδηση της ενότητας των ανθρωπίνων αξιών θεωρούν όλα τα Μνημεία σαν κοινή κληρονομιά και ευθύνη τους. Απέναντι στις μελλοντικές γενιές νιώθουμε υπεύθυνοι για τη διάσωσή τους και έχουμε χρέος να τα παραδώσουμε σ’ αυτές, με όλο τον πλούτο, το μεγαλείο και την αυθεντικότητά τους.
Το Επιμελητήριο με την πρωτοβουλία του αυτή θεωρεί ότι κάνει ένα μικρό βήμα που θα βοηθήσει την Ελληνική Πολιτεία να κάνει το μεγάλο άλμα για τη διεθνή προβολή του μνημειακού μας πλούτου.
Ο Υπουργός, αφού ευχαρίστησε την ομάδα για τη δουλειά της, ενθουσιασμένος από την καινοτόμα πρωτοβουλία του ΤΕΕ/ΤΑΚ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι:
« Με τη μελέτη αυτή που παρέλαβα από το ΤΕΕ ανοίγει ο δρόμος για να ενταχτεί η Σπιναλόγκα στα μνημεία της UNESCO. Είναι εξαιρετικής σημασίας γεγονός να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες σαν κι αυτή για τον τόπο. Σταματούμε να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα θέματα ψυχρά και αρχίζουμε να αναδεικνύουμε τις αξίες που κουβαλάει κάθε μνημείο μέσα του. Με αυτό τον τρόπο θα αναδείξουμε τον πλούτο που υπάρχει στη χώρα μας, ώστε να μπορούμε να τον δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η χρονική στιγμή που γίνεται αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, λόγω της προβολής που είχε «Το Νησί». Η προσπάθεια είναι πάρα πολύ σημαντική διότι σπάει όλα τα ταμπού τα οποία είχαμε μέχρι τώρα που να χωρίζουμε το δημόσιο από την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον τουρισμό από τον πολιτισμό. Έρχεται λοιπόν μία ομάδα επιστημόνων, και λέει ότι εμείς εδώ θέλουμε να συμβάλουμε. Εμείς σαν Πολιτεία θα υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή με κάθε τρόπο, ακριβώς γιατί μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία μπορούμε να κάνουμε πάρα πολύ περισσότερα πράγματα, από το να λειτουργεί ο καθένας μόνος του. Θεωρούμε ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια και κάθε τέτοια προσπάθεια θα τη στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Θα είναι αμέριστη η συμπαράστασή μας σε διεθνές επίπεδο, σε ό,τι αφορά την UNESCO έτσι ώστε μαζί να πετύχουμε αυτό το στόχο».