Διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου με το οποίο το ΤΕΕ διαμαρτύρεται γιατί στο σχέδιο νόμου «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις» προβλέπεται η πλήρης αναίρεση των νόμων για τα έργα, τις μελέτες και τις προμήθειες του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα προβλέπεται κατάρτιση κανονισμών για: α) την ανάθεση εκπόνησης μελετών και παροχής υπηρεσιών, β) τη διενέργεια προμηθειών, γ) την κατασκευή έργων και δ) τη σύναψη, εκτέλεση και λύση των σχετικών µε τις παραπάνω περιπτώσεις α΄ και β΄ συμβάσεων. Με τους κανονισμούς αυτούς επιτρέπεται να ρυθμίζονται τα παραπάνω θέματα κατά παρέκκλιση από κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, εκτός από τους σχετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι: «Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι δεν υφίστανται κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να κατευθύνουν σε νομικές και θεσμικές παρεκκλίσεις διατάξεων νόμων και κανονιστικών πράξεων του Εθνικού μας Δικαίου, όταν το ίδιο το εθνικό θεσμικό πλαίσιο μετά από έντονες συγκρούσεις και διαδικασίες έχει εναρμονιστεί πλήρως με το Κοινοτικό στην περίπτωση των Δημοσίων έργων.»
Χαιρόμαστε που «το κατάλαβε» επιτέλους το ΤΕΕ γιατί όταν παιδευόμαστε να εξηγούμε ότι οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφηναν ένα ελάχιστο περιθώριο διαχείρισης των μικρών μελετών στο εθνικό δίκαιο, δηλαδή ένα ελάχιστο περιθώριο επιβίωσης στους μικρούς μελετητές, τα στελέχη του ΤΕΕ θεωρούσαν αδιανόητο να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο «δύο ταχυτήτων» και μάλιστα επικαλούνταν τις ίδιες τις Οδηγίες που κι εμείς διαβάζαμε!
Αυτές οι λογικές, σε συνδυασμό με την ύλη που αφέθηκε να διαχειρίζονται τα ΑΕΙ – ΤΕΙ ως «έρευνα» και την ύλη που διατέθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ασκεί μικροπολιτική σε μελέτες και έργα αφάνισαν το δυναμικό της περιφέρειας και το δημόσιο συμφέρον ως έννοια.
Στο ίδιο Δελτίο Τύπου γίνεται αναφορά στις όμοιες ρυθμίσεις που προέβλεπαν τα νομοθετήματα για την ίδρυση της ΔΗΜΟΣ Α.Ε. και της ΝΟΜΟΣ Α.Ε «που καθιστούν μη εφαρμόσιμο το σύνολο του θεσμικού πλαισίου για τα Δημόσια Έργα στην Ελλάδα».
Υπενθυμίζουμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές έχουν συμπεριληφθεί σε όλες τις ιδιωτικοποιημένες Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου, μονομετοχικές ή πολυμετοχικές, που ιδρύονται διαδοχικά εδώ και πάνω από 15 χρόνια και στις διάφορες Αναπτυξιακές Εταιρείες.
Ότι έτσι έγιναν τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι ανατέθηκαν και ανατίθενται τα έργα των Συμβάσεων Παραχώρησης, έτσι λειτουργούν οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Οι νεώτεροι συνάδελφοι έχουν πια φτάσει να νομίζουν ότι αυτό είναι «φυσικό» κι ότι άλλος τρόπος δεν υπάρχει!!!
Παρ όλα αυτά το Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ τελειώνει με την πάγια επωδό: «Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πως πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 που θα πραγματοποιηθούν στις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας και να απορρίψουμε τα αρνητικά στοιχεία, οι συνέπειες των οποίων είναι πλέον εμφανείς.»
Αναρωτιόμαστε: Πότε επί τέλους το ΤΕΕ θα πει στους συναδέλφους και στην κοινωνία την αλήθεια που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι όλες οι «ευκαιρίες» όπως αυτές των προηγούμενων και μελλοντικών Αγώνων, όλη η αγωνία των τοπικών κοινωνιών για τα έργα που χρονίζουν και δεν υλοποιούνται, «αξιοποιούνται» ερήμην των τοπικών κοινωνιών και του παραγωγικού δυναμικού τους;
ΠΟΤΕ ΟΙ «ΤΟΠΟΙ» ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ;
ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;