Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η διάλεξη που διοργανώθηκε από το Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ. την Τετάρτη 8/7 στο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου με ομιλητή τον Ηρακλειώτη καθηγητή της σχολής πολιτικών μηχανικών του Ε.Μ.Π. κ Παπαδρακάκη Μανόλη.
Ο κ. Παπαδρακάκης αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στην αθέατη πλευρά της επιστήμης του πολιτικού μηχανικού αναδεικνύοντας παράλληλα την σημασία της για ένα πλήθος εφαρμογών οι οποίες και διέπουν την καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο, όπως ο κ. Παπαδρακάκης ανέφερε, η θέση του πολιτικού μηχανικού συνεχώς απαξιώνετε αφού η κοινωνία δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί τη σημασία της εν λόγω επιστήμης, ένα σημαντικό μέρος της οποίας παραμένει αθέατο .
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ο καθηγητής αναφέρθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες του 2οου αιώνα τον Ιωάννη Αργύρη. Ο πολιτικός μηχανικός Ι. Αργύρης στην ηλικία μόλις των 31 ετών βρήκε λύση με τη χρήση τριγωνικών πεπερασμένων στοιχειών στο πρόβλημα που η επιστήμη αντιμετώπιζε σχετικά με τις οπισθοκλινείς πτέρυγες των πρώτων αεριωθούμενων αεροπλάνων,. αυτή ήταν και η στιγμή της γέννησης της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχειών.
Η σημασία της παραπάνω μεθόδου είναι τεραστία για την ανθρωπότητα. το μεγαλύτερο μέρος των εξελίξεων που συντελέστηκαν στο δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα στους τομείς των δομικών έργων, της αντισεισμικής μηχανικής, της ναυπηγικής και αεροναυπηγικής οφείλεται στην παραπάνω μέθοδο. Η χρήση της σε συνδυασμό και με την τεραστία πλέον υπολογιστική ισχύ που διαθέτουν οι σημερινοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έχει ανοίξει νέους δρόμους σε τομείς όπως της ασφαλείας των αυτοκινήτων καθώς και της ιατρικής. Ειδικά στον τελευταίο τομέα οι εξελίξεις είναι τεράστιες αφού μπορούν πλέον να υπολογιστούν με ακρίβεια γεγονότα όπως οι δυνάμεις που δέχονται τα ανθρώπινα μέλη κατά την κίνηση.
Κλείνοντας ο κ. Παπαδρακάκης ανέφερε ότι οι εξελίξεις-προκλήσεις στην επιστήμη του πολιτικού μηχανικού αναμένονται μεγάλες και ο τεχνικός κόσμος της Κρήτης και της χώρας γενικότερα πρέπει να ακολουθήσει και να ανταποκριθεί επιτυχώς στο κάλεσμα τους. Το συμπέρασμα αυτό εξάλλου αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα της συνάντησης που έλαβε χώρα νωρίτερα στα γραφεία του Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ. μεταξύ του καθηγητή και ομάδας μηχανικών του τμήματος όπου επισημάνθηκε ότι η εξωστρέφεια, το εκτός συνόρων άνοιγμα και η συνεχής βελτίωση της επιστημονικής κατάρτισης μέσω της δια βίου εκπαίδευσης, είναι ο μόνος δρόμος για τον τεχνικό κόσμο της σύγχρονης εποχής.