Να αντιταχθεί το Ε.Μ.Π. στην κατασκευή Μαρίνας

 
«Απευθείας εμπορική αξιοποίηση με την παραγωγή και διάθεση προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών από τον ίδιο φορέα στον οποίο παράγεται γνώση» προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Γραφείου Διαμεσολάβησης και Μεταφοράς Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως αναλυτικά παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του http://liaison.ntua.gr/core/portal.asp?cpage=NODE&cnode=72&clang=0. Με τον προσανατολισμό αυτό τον Πανεπιστημίων έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι διαφωνούμε.
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου χρειάζεται «…μία σειρά από ερευνητικές εργασίες και ειδικές μελέτες βάσης που αφορούν κατ’ ελάχιστον στην βυθομετρική και τοπογραφική αποτύπωση, στον καθορισμό του κυματικού κλίματος της περιοχής του έργου, στη διερεύνηση ακτομηχανικών διεργασιών και μελέτη στερεομεταφοράς, σε δειγματοληψίες και αναλύσεις ιζημάτων, σε γεωτεχνικές έρευνες και σε βασικά γεωμετρικά/τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου…» για να υλοποιήσει τουριστικό λιμάνι στον όρμο Δερματά στο Ηράκλειο, όπως απάντησε το Μάιο του 2007 ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σε ερωτήσεις δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ,  και αναθέτει τις μελέτες αυτές στο ΕΜΠ ενώ πρόκειται για συνηθισμένες μελέτες και όχι έρευνητικές εργασίες.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ  ΕΡΓΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ,
ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
(ΚΑΙ) ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ…
… ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Τα πανεπιστήμια υποδυόμενα τα μελετητικά γραφεία, κάποιες φορές παραλείπουν ακόμα και να εξετάσουν το ρόλο τους στο αναπτυξιακό, χωροταξικό, πολεοδομικό, περιβαλλοντικό κλπ. γίγνεσθαι σ΄αυτή τη χώρα, συμμετέχοντας στη δημιουργία τερατουργημάτων που εντάσσονται σε λογική που (ελπίζουμε ότι) δεν διδάσκουν στους φοιτητές τους.
… ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη “Μελέτη – Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Τουριστικού Λιμένα Ηρακλείου Κρήτης» στις 3-9-2007, 4 όμιλοι εταιριών κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους  στη φάση προεπιλογής σε Διεθνή Διαγωνισμό, για την επιλογή Αναδόχου Σύμβασης Παραχώρησης. Το έργο αυτό:
•    «Χωροθετήθηκε» με το Ν. 2160/1993 από τη Βουλή στον ιστορικό όρμο Δερματά πάνω στο παράλιο τείχος με «πολιτική βούληση» χωρίς να προϋπάρχουν εγκρίσεις υπηρεσιών, χωρίς να προβλέπεται από το Γ.Π.Σ. Ηρακλείου (ούτε και την αναθεώρησή του 2003) και παραβιάζει τη Μελέτη Ανάπλασης της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου της οποίας η Προκαταρτική Πρόταση  δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το 2002.
•    Με το έργο αυτό μπαζώνεται ολόκληρος ο όρμος και  μετατρέπεται η θάλασσα σε οικόπεδο που προορίζεται για δόμηση συνολικής επιφάνειας 10.000 μ2 κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων μονάδων αναψυχής, πολιτιστικών λειτουργειών και θέσεων στάθμευσης.
Το 1999, το Εργαστήριο Λιμενικών Εργων του ΕΜΠ συνεργάστηκε με την εταιρεία GLOBAL VIEW στη σύνταξη της Μελέτης Ανάπτυξης Εθνικού Συστήματος Λιμένων Αναψυχής του ΕΟΤ, με την οποία προκρίνεται η διαμόρφωση ζωνών σκαφών αναψυχής σε υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις στις οποίες  περιλαμβάνεται  το λιμάνι Ηρακλείου. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» στις 10-10-1999, αναφέρεται: « … επιστήμονες του ΕΜΠ –με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Κ.Ι. Μουτζούρη, επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος- κατέληξαν στο χωροταξικό σχεδιασμό των …επίμαχων θέσεων…Σε πείσμα των ασφυκτικών πιέσεων που εκδηλώθηκαν από πολυάριθμους παράγοντες των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι θα ήθελαν να δουν τις περιοχές τους να μετατρέπονται σε μικρά Λας Βέγκας, οι επιστήμονες του ΕΜΠ προκρίνουν τις ήπιες μορφές επέμβασης με τη δημιουργία μόνο 14 λιμένων σκαφών αναψυχής  και 245 ζωνών σκαφών αναψυχής…».
… ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ…
…όπως συμβαίνει με το έργο αυτό που βρίσκει αντίθετη όλη την τοπική κοινωνία και το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο δε Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου έχει ασκήσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα εκδικαστεί τον Ιανουάριο του 2009.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ, ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΛΟΓΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΕΙ Σ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ
ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΥΕΙ ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.