ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Πρεβελάκη & Γρεβενών 712 02 Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ.: 2810 – 286854 Fax: 2810-281128
E-mail: teetak@tee.gr Ιστοσελίδα: www.teetak.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7.7.2008 : Επιτυχής η διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας με θέμα «Τροχαία ατυχήματα και οδική ασφάλεια»
Το ΤΕΕ/ΤΑΚ στο πλαίσιο της προσπάθειας του να καταδείξει την επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης έργων πρώτης σπουδαιότητας σε όλο το Οδικό Δίκτυο της Κρήτης, τα οποία έργα σε μεγάλο βαθμό θα αποτρέψουν τα θανατηφόρα ατυχήματα, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, την περασμένη εβδομάδα ημερίδα με θέμα: «Τροχαία ατυχήματα και οδική ασφάλεια», με στόχο την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση τόσο των τοπικών αρχών όσο και των απλών πολιτών για ένα ζήτημα με τραγικές διαστάσεις.
Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση, στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με το χαιρετισμό του Προέδρου Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ, Πέτρου Ινιωτάκη ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν δυστυχώς την πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα. Η ραγδαία αύξηση τους ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών καταδεικνύουν το μέγεθος ενός προβλήματος που τείνει να γίνει μάστιγα για την Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα γενικότερα.
Για το λόγο αυτό το ΤΕΕ αποφάσισε την σύσταση του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας (Π.Ο.Α.), το οποίο στελέχωσε κατάλληλα με μηχανικούς συγκοινωνιολόγους και μηχανολόγους, τόσο από τον χώρο των μελετητών όσο και από τον ακαδημαϊκό χώρο, προκειμένου να παρακολουθούν, να καταγράφουν και να διατυπώνουν τις ελλείψεις, τα σφάλματα και τις αδυναμίες που παρουσιάζονται σε τεχνικό επίπεδο στα θέματα οδικής ασφάλειας. Έτσι το ΤΕΕ απέκτησε τη δυνατότητα να παρεμβαίνει ανάλογα στους αρμόδιους φορείς και παράλληλα να γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών του και τον βαθμό ανταπόκρισης των αρμόδιων υπηρεσιών στην ελληνική κοινωνία κάθε χρόνο».
Οι ομιλητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΤΕΕ/ΤΑΚ και τα θέματα που ανέπτυξαν είναι οι:
Β. Ψαριανός, Καθηγητής Ε.Μ.Π., Γεν.Συντονιστής Π.Ο.Α./Τ.Ε.Ε «Οι νέοι γερμανικοί κανονισμοί μελετών αυτοκινητόδρομων RAA 2008. Μια νέα προσέγγιση και φιλοσοφία στις μελέτες αυτοκινητόδρομων. Εφαρμογή στο ΒΟΑΚ»
Ι. Καρακαϊδού, Συντονίστρια έργου ΠΟΑ/ΤΕΕ, Αν. Δ/ντρια λειτουργίας Εγνατίας Οδού Α.Ε. «Το νομικό πλαίσιο της συντήρησης και λειτουργίας οδών στην Ελλάδα»
Ε. Κασάπη, Τμηματάρχης ΥΠΕΧΩΔΕ /ΔΜΕΟ«Διαχείριση προσβάσεων – προστασία νέων οδικών αξόνων»
Α. Καστής, Μελετητής Συγκοινωνιακών Έργων, Ειδ. Συντονιστής ΠΟΑ/ΤΕΕ«Η αποδοτικότητα των Βραχυπρόθεσμων μέτρων Χαμηλού Κόστους στο οδικό δίκτυο. Η Διεθνής εμπειρία. Η Ελληνική πραγματικότητα»
Ζ.Φώλια, Αγρ.Τοπ.Μηχ/κός – Συγκοινωνιολόγος, μέλος ΠΟΑ/ΤΕΕ Υπευθ.Βάσης Δεδομένων «Στατιστικά στοιχεία στην εξέλιξη των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα. Προδιαγραφές – Ελλείψεις Θεσμικών Μέτρων – Βασικό Μητρώο Οδού».
Γ.Αγαπάκης, Δ/ντης ΕΥΔΕ/ ΒΟΑΚ«Δράσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο Β.Ο.Α.Κ».
Π.Στεφανίδου, Αγρ.Τοπ.Μηχ/κός«Βραχυπρόθεσμα μέτρα βελτίωση οδικής ασφάλειας στα πλαίσια της μελέτης : «Μελέτη εντοπισμού και προτάσεων βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων σε τμήματα και θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας στους άξονες : Ηράκλειο – Μοίρες, Τυμπάκι – Αγ. Γαλήνη, Ηράκλειο – Γούβες – Χερσόνησος – Μάλλια, Χανιά – Ρέθυμνο».
Κ. Ζοπουνίδης , Καθ. Πολυτεχνείου Κρήτης. «Εκτίμηση της επικινδυνότητας των νομών της Ελλάδος με βάση τα τροχαία ατυχήματα το 2007»
Ι. Λιονάκης, Εκπρόσωπος ΕΛΠΑ«Τροχαία ατυχήματα στην Κρήτη. Η εξέλιξη τους τα τελευταία χρόνια. Γενεσιουργές αιτίες»
Δ.Βουρβαχάκης, πρ.Επικεφαλής ΕΚΑΒ, Ιατρός«Τροχαία ατυχήματα στην Κρήτη την τελευταία δεκαετία»
Ε.Καραβελάκης, μέλος Μ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ Ασφάλειας & Υγιεινής στην Εργασία«Εργατικά ατυχήματα στο δρόμο».
Το συμπέρασμα πάντως στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές αλλά και όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα είναι ότι πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα που απαιτεί συντονισμένη δράση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα τόσο από τους φορείς όσο και από τους απλούς πολίτες, οι οποίοι μάλιστα καλούνται να αλλάξουν ριζικά τη στάση και τη νοοτροπία τους σχετικά με τα θέματα της οδικής ασφάλειας αλλά και της συμπεριφοράς τους ως χρήστες των δρόμων. Τέλος επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές η αναγκαιότητα εξεύρεσης χρηματικών πόρων προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία έργα βελτίωσης των οδικών δικτύων του νησιού μας, που δυστυχώς παραμένει στην ψηλότερη θέση των τροχαίων ατυχημάτων. (Όλες οι εισηγήσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τμήματος: www.teetak.gr)