ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ημερίδα με θέμα: «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ-Συμπεριλαμβανομένων και εναλλακτικών υδατικών πόρων», με ομιλητή τον Δρ. Γ. Τσομπάνογλου.
Την περασμένη εβδομάδα το ΤΕΕ/ΤΑΚ πραγματοποίησε εκδήλωση, στην αίθουσα συνεδρίων του Τμήματος, με θέμα «Αποκεντρωμένα συστήματα Διαχείρισης υδατικών πόρων και υγρών αποβλήτων. Συμπεριλαμβανομένων και εναλλακτικών υδατικών πόρων» με ομιλητή τον Δρ.Γ.Τσομπάνογλου.
Στην ομιλία του ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ανάγκη της συνεχούς επαναχρησιμοποίησης του ανακυκλωμένου νερού δείχνοντας το παράδειγμα της Κύπρου. Στην Κύπρο, αν και έγιναν τεράστιες επενδύσεις σε τεχνολογίες αντίστροφης ώσμωσης και σε έργα συλλογής βρόχινων νερών, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται φαινόμενα υψηλής ξηρασίας. Η επιδείνωση της κατάστασης ανάγκασε την Κυπριακή κυβέρνηση να ζητήσει απο την Ελληνική 8 εκ. τόνους νερού για να καλύψει τις πρώτες ανάγκες του νησιού. Οι συνεχείς υπερβάσεις των αναγκών ύδρευσης-άρδευσης αλλά και η αδιάκοπη σπατάλη του καθαρού νερού επέφεραν σοβαρά προβλήματα στην υδατική επάρκεια και στη χώρα μας.
Το παράδειγμα της Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Τσομπάνογλου, δείχνει ότι «η επένδυση σε έργα συλλογής νερού και η χρήση της τεχνολογίας για αφαλάτωση αποδεικνύονται ελλιπείς, ίσως θα πρέπει να δούμε πιο προσεκτικά και συστηματικά την εξοικονόμηση νερού μέσω της επαναχρησιμοποίησης του ανακυκλωμένου νερού προερχόμενο απο τους βιολογικού καθαρισμούς. Τέτοιες εφαρμογές είναι η χρήση του νερού για άρδευση, πυροπροστασία, εκπλύσεις (π.χ. οδοστρωμάτων, πλυντήρια αυτοκινήτων), χρήση στη βιομηχανία για κάθε ανάγκη (κυρίως ψύξη) και επαναφόρτιση του υδροφόρου ορίζοντα. Η κάθε χρήση, φυσικά, απαιτεί νερό διαφορετικής καθαρότητας».
Η πλέον εφαρμοσμένη τεχνολογία επεξεργασίας υγρών αποβλήτων που εφαρμόζεται στις Η.Π.Α είναι η αποκεντρωμένη. Σήμερα, τα τεράστια σε μέγεθος και πολύ υψηλού κόστους δίκτυα καθώς και οι κεντρικές μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων δεν είναι η προτιμητέα λύση. Είναι πολύ πιο απλό τα αστικά υγρά απόβλητα να επεξεργάζονται στην πηγή, είτε αυτή είναι μικροί οικισμοί, είτε μεμονωμένες κατοικίες. Με αυτό τον τρόπο το επεξεργασμένο νερό μεταφέρεται με πολύ χαμηλότερου κόστους δίκτυα κατευθείαν στον εκάστοτε αποδέκτη επαναχρησιμοποίησης. Μέρος του επεξεργασμένου νερού χρησιμοποιείται κατευθείαν στην πηγή για ανάγκες επαναχρησιμοποίησης (άρδευση πρασίνου-καλλωπιστικών φυτών, πυρασφάλεια κ.λ.π.).
Η σημερινή τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε νερό οποιασδήποτε καθαρότητας Απομένει η ερώτηση για τον παράγοντα κόστος. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η τεχνολογία στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι τέτοια, ώστε με ένα γαλόνι καύσιμο να διανύονται 18 μίλια. Όλη η απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται για την ανακύκλωση νερού εξοικονομείται, εάν η τεχνολογία στους κινητήρες μπορούσε να ανέβει στα 19 μίλια στο γαλόνι.
Σήμερα υπάρχουν συστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες με δυνατότητα παραγωγής ανακυκλωμένου νερού καθαρότερου από το 99,9% των επιφανειακών υδάτων παγκοσμίως, καθαρότερο από το μέσο πόσιμο νερό. Αυτή τη στιγμή το επεξεργασμένο νερό διατίθεται σε υδάτινους αποδέκτες όπως ποτάμια και λίμνες. Από τις ίδιες λίμνες και ποτάμια, πολύ συχνά, αντλείται, επεξεργάζεται και διατίθεται για πόσιμη χρήση. Το ερώτημα του καθηγητή είναι πόσο σύντομα όλη αυτή η διαδικασία θα παρακάμπτεται και το νερό θα διατίθεται κατευθείαν για πόσιμη χρήση.
Συμπερασματικά, η συμβολή των αποκεντρωμένων συστημάτων διαχείρισης υδατικών πόρων και υγρών αποβλήτων είναι σημαντική αφού βοηθούν στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσομπάνογλου «το μολυσματικό φορτίο 1 τόνου αστικών υγρών αποβλήτων αρκεί για να μολύνει 1 δισ. κυβικά μέτρα καθαρό νερό επιφανειακών ή υπόγειων υδάτων».
Το ΤΕΕ/ΤΑΚ ευχαριστεί θερμά όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση.