Δελτίο Τύπου ΤΕΕ/ΤΑΚ WWF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΕ/ΤΑΚ εσπερίδα με θέμα «Υδάτινοι πόροι και υγρότοποι στη νησιωτική Ελλάδα: Αντιλήψεις και πολιτική για το νερό και το περιβάλλον»

Στα πλαίσια του προγράμματος «Προστασία των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου» το WWF Ελλάς, ανέλαβε στα μέσα του 2004 την πρωτοβουλία για τον εντοπισμό, την απογραφή και την εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης των νησιωτικών υγροτόπων του Αιγαίου. Κατά τα πρώτα δύο χρόνια εντοπίστηκαν 352 υγρότοποι σε 51 νησιά εκτός της Κρήτης ενώ τα δεδομένα της απογραφής δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε σχετικό βιβλίο. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη έχουν προστεθεί απογραφικά δεδομένα για αρκετές δεκάδες υγροτόπων ενώ έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί 230 υγρότοποι στη Κρήτη και 110 στα Ιόνια νησιά.

Με αφορμή την έναρξη της απογραφής των υγροτόπων στην Κρήτη την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008 το ΤΕΕ/ΤΑΚ διοργάνωσε σε συνεργασία τo WWF Ελλάς, το παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης εκδήλωση με θέμα: «Υδάτινοι πόροι και υγρότοποι στη νησιωτική Ελλάδα: Αντιλήψεις και πολιτική για το νερό και το περιβάλλον» με στόχο την ευαισθητοποίηση των μελών του αλλά και απλών πολιτών για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρος Ινιωτάκης στον χαιρετισμό του επεσήμανε τη θέση του Τμήματος, που επανειλημμένα μέσα από παρεμβάσεις του έχει τονίσει την άμεση ανάγκη που έχει ο τόπος μας για ενιαία και ολοκληρωμένη πολιτική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που όχι απλώς θα εξασφαλίζουν νερό για αγροτικά, αστικά και βιομηχανικά περιβάλλοντα, αλλά και θα κατευθύνονται προς την ανανέωση και τον εμπλουτισμό των υδροφορέων. Και αυτό γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ΝΕΡΟ σημαίνει ΖΩΗ και ότι η πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες νερού καλής ποιότητας, είναι θεμελιώδης συνιστώσα της καθημερινής ζωής κάθε ανθρώπου, όπως και των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων».

Η εσπερίδα ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος του WWF Ελλάς για την απογραφή των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του προγράμματος αλλά και στις πρωτοβουλίες του WWF Ελλάς για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων. «Υπάρχουν τουλάχιστον 700 υγρότοποι σε 75 νησιά του Αιγαίου και ακόμα 110 σε 10 Ιόνια νησιά. Ιδιαίτερα οι υγρότοποι του Αιγαίου αποτελούν ένα δίκτυο τεράστιας σημασίας για το φυσικό περιβάλλον, είναι οι ενδείκτες της επάρκειας νερού των νησιών μας και έχουν πολύ μεγάλη αξία για τις νησιωτικές κοινωνίες…» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παραγκαμιάν τονίζοντας ότι «…δυστυχώς οι εθνικοί αυτοί πόροι, καταπατούνται ατιμώρητα και χρησιμοποιούνται για το πρόσκαιρο κέρδος των ολίγων, αποστερώντας τα οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία και τις επόμενες γενιές. Από του 700 υγροτόπους του Αιγαίου μόνο 2 (!) έχουν κάποιας μορφής περιβαλλοντική διαχείριση ενώ οι περισσότεροι ρυπαίνονται έντονα και συρρικνώνονται καθημερινά κυρίως λόγω εκχερσώσεων, μπαζωμάτων και δόμησης».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, από τη Δ/νση Υδάτων Περιφέρειας Κρήτης, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν την Κρήτη, όπως το σημερινό ετήσιο υδρολογικό ισοζύγιο της, την προσφορά νερού, τους υδατικούς πόρους της πόλης του Ηρακλείου, της καλλιεργούμενες και αρδευόμενες εκτάσεις της Κρήτης, φράγματα και γεωτρήσεις, ανατρέχοντας και στο παρελθόν ( π.χ. μινωικός πολιτισμός, το ρωμαϊκό υδραγωγείο Λύττου, Κρήνη Μοροζίνι). Επίσης, έκανε λόγο για την σημερινή κατάσταση των υδάτων, τα ποιοτικά και ποσοτικά προβλήματα και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να ληφθούν ή να αυξηθούν.

Ο κ. Μιχάλης Δρετάκης, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, μίλησε για τους φυσικούς και τεχνητούς υγροτόπους της Κρήτης, επισημαίνοντας την μεγάλη σημασία που έχουν για τη συνέχεια του κύκλου της ζωής, ενώ παρουσίασε συνοπτικά τον Οδηγό Καλής Πρακτικής για το Σχεδιασμό και τη Διαχείριση Ταμιευτήρων με στόχο την επίτευξη Πολλαπλών Λειτουργιών, που εξέδωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (μοιράστηκε στους παρευρισκομένους).

Τέλος, η κ. Ελένη Φυτώκα, από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων, περιέγραψε σύντομα τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι υγρότοποι σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και παρουσίασε την πρωτοβουλία MedWet. Μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί:
• Στην καταγραφή χρήσιμων πληροφοριών για την αξιολόγηση της
κατάστασης των υγροτόπων.
• Στην απογραφή όσο το δυνατόν περισσότερων υγροτόπων σε κάθε
Μεσογειακή χώρα.
• Στη χρησιμοποίηση καινοτόμων μεθόδων όπως η τηλεπισκόπηση.
• Η καταχώρηση των αποτελεσμάτων των απογραφών στο πληροφοριακό
σύστημα του MedWet το οποίο παρέχει τη δυνατότητα ευρείας διάδοσης
και εύκολης πρόσβασης.
• Στην υιοθέτηση των εργαλείων MedWet από φορείς όλων των Μεσογειακών χωρών ώστε να είναι εφικτή η σύνθεση και η σύγκριση αποτελεσμάτων και η αξιολόγηση της κατάστασης και των αξιών των Μεσογειακών υγροτόπων.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ ευχαριστεί όλους τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και υπογραμμίζει ότι : «Δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε ότι η προστασία των φυσικών μας πόρων μας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι υπόθεση κάποιων ελάχιστων ρομαντικών ατόμων ή ομάδων, αλλά επιβάλλεται για λόγους διασφάλισης των φυσικών πόρων του πλανήτη και κατ’ επέκταση από ανάγκη επιβίωσης του ανθρώπινου είδους. Για αυτό και είναι υπόθεση όλων μας».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ Για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας του ΤΕΕ/ΤΑΚ