ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Πρεβελάκη & Γρεβενών 712 02 Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ.: 2810 – 286854 Fax: 2810-281128
E-mail: teetak@tee.gr
Ιστοσελίδα: www.teetak.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/10/2007
“ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ”
Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη μείωση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, το ΤΕΕ/ΤΑΚ θα ήθελε να επισημάνει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη με οδυνηρές συνέπειες στο περιβάλλον, την κοινωνία, και την οικονομία. Μια πραγματικότητα για την οποία όλοι ευθυνόμαστε. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, καύσωνες, τυφώνες, η αύξηση της θερμοκρασίας (που οδηγεί σε πυρκαγιές) και της εκπομπής αερίων διοξειδίου του άνθρακα έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε ολόκληρο τον κόσμο με πολύ έντονο τρόπο κυρίως τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας πολλές καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες πίσω τους.
Από το 2004 μέχρι το 2006 ο αριθμός των φυσικών καταστροφών αυξήθηκε από 200 (κατά μέσο όρο) στις 400 ετησίως. Το φετινό καλοκαίρι καταστράφηκαν 500.000 εκτάρια στην Ευρώπη (με τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Ελλάδα),ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ένα άλλο φυσικό φαινόμενο οι σεισμοί είναι υπαίτιοι για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε μεγάλη απόσταση από άλλες φυσικές καταστροφές. Με βάση στατιστικά στοιχεία από τις αρχές του αιώνα, ο μέσος ετήσιος όρος θανάτων εξαιτίας σεισμών σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται σε 20000. Μάλιστα, η Ελλάδα, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη καθώς και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: « Τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα, τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι ως πολίτες, τι κάνει η Πολιτεία»
Στην Ελλάδα η πρόσφατη τραγωδία που ζήσαμε από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού απέδειξε ότι η πολιτική πρόληψης είναι ανύπαρκτη αλλά και σοβαρές είναι ελλείψεις και στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές. Η χώρα μας όπως και πολλές άλλες χώρες δείχνουν να μην είναι έτοιμες να ασχοληθούν επαρκώς με τις μεγάλες φυσικές καταστροφές. Ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών να συνειδητοποιούν την άμεση σχέση της φυσικής καταστροφής με τον ανθρώπινο παράγοντα και τις οικονομικές συνθήκες.
Το ΤΕΕ/ΤΑΚ ως αναπόσπαστο κομμάτι της υποχρέωσης απέναντι στην ελληνική κοινωνία για τεχνική-επιστημονική παρέμβαση υπογραμμίζει την ανάγκη για:
* Χάραξη οποιασδήποτε πολιτικής λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της,
* άμεση και αποτελεσματική αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος των πληγέντων περιοχών,
* προγράμματα στέγασης των κατοίκων σε βιώσιμες συνθήκες και όχι σε πρόχειρα καταλύματα με τα κατάλληλα υλικά και τρόπους κατασκευής,
* βιώσιμη ανασυγκρότηση των περιοχών αυτών με στόχο την ανάπτυξη με σεβασμό πάντα προς το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου αλλά και την προσπάθεια συγκράτησης των κατοίκων στον τόπο τους και μάλιστα με τρόπο παραγωγικό,
* ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών της ΕΕ με σκοπό την υιοθέτηση επιτυχημένων μεθόδων που απεδείχθησαν αποτελεσματικές σε παρόμοιες καταστάσεις σε κάποια άλλη χώρα,
* Συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα επίπεδα: τοπικό- περιφερειακό- εθνικό -ευρωπαϊκό
* Ενημέρωση και πληροφόρηση της κοινωνίας με στόχο την αλλαγή της καθημερινής συμπεριφοράς και την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής φιλικού προς το περιβάλλον.(σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα εντός του σχολείου κλπ)
Το ΤΕΕ έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τις Φυσικές και Ανθρωπογενείς Περιβαλλοντικές Καταστροφές με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη προειδοποίηση για φαινόμενα που θα ακολουθήσουν. Με τη συνεργασία Πανεπιστημίων, Επιμελητηρίων, Ερευνητικών Κέντρων από όλη την χώρα, το Παρατηρητήριο θα συντάσσει προγράμματα, θα αξιολογεί και θα δημοσιεύει στο τέλος κάθε χρονιάς τα αποτελέσματα σχετικά με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων χρηματοδοτούμενων από το κράτος και την ΕΕ έργων. Υπενθυμίζουμε ,τέλος ότι το ΤΕΕ/ΤΑΚ έχει ήδη εκπονήσει εργασίες με θέμα την «Αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού» σε πόλεις της Κρήτης, μέσω Ομάδων Μηχανικών – μελών του ενώ παράλληλα έχει κάνει και πληθώρα άλλων παρεμβάσεων και δράσεων για την προστασία από τους σεισμούς, όπως ημερίδες, σεμινάρια σε Μηχανικούς αλλά και σε εργατοτεχνίτες, συνεντεύξεις τύπου, ακόμα και αποστολή Πολιτικών Μηχανικών – μελών του σε πληγείσες περιοχές ώστε να συνδράμουν στο έργο της αποτύπωσης και καταγραφής των πληγέντων κτιρίων.